Празнуваме 143 години от Освобождението

Тържествата на връх Шипка са отменени, но се очакват хора от цялата страна

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 03 March 2021 09:34 >
Празнуваме 143 години от Освобождението
Google промени началната си страница, за да отбележи българския празник
Днес честваме Освобождението на България, като националният празник ще бъде отбелязан с редица прояви в цялата страна. Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще отдаде почит пред паметта на българските опълченци и руските воини, загинали за свободата на България на връх Шипка. 

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, под чийто патронаж се провеждат честванията за 3 март в Габрово, се изкачи на връх Шипка и оттам пожела на българите „много, много здраве“: „Нека да имат високо самочувствие, защото България е древна държава с дълбоки корени и с, надявам се, прекрасно бъдеще“, съобщи БНР. 

Тържествената церемония на връх Шипка беше отменена от домакина  - Община Габрово, заради опасността от разпространение на коронавируса. Въпреки това се очаква българи от различни краища на страната да се изкачат до Паметника на Свободата. 

В София ще се състои церемония по издигане на националното знаме пред паметника на Незнайния воин, в която ще участват вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. В 12 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред президентството. 

Тържеството за вдигане на националното знаме започва в 11 часа пред паметника на Незнайния войн. 

Вечерта на площад „Народно събрание“ ще има тържествената заря-проверка. В нея ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част.

Заради проявите на връх Шипка са наложени промени в движението. До 17 часа днес е ограничено преминаването през Шипченския проход. Забраната не важи за организирания междуградски автобусен транспорт по утвърден маршрут. За гости на тържествата на Трети март движението е организирано по следния начин: От 5:30 до 13:00 - еднопосочно движение на автомобили от град Габрово и град Казанлък до връх Шипка; от 13:00 до 17:00 ч. еднопосочно движение на автомобили от връх Шипка до град Габрово и град Казанлък.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ