С 47% повече са пълните новаци в IT сектора през 2020 г.

Приходите на бранша растат с 10% през 2020г. въпреки рецесията

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 02 March 2021 15:43 >
С 47% повече са пълните новаци в IT сектора през 2020 г.
С 46.9% са се увеличили младшите „ай-ти“ специалисти без предишен опит през миналата година, спрямо 2019 г. Това сочат данните от най-голямото кариерно събитие за квалифицирани кадри - Career Show. Те показват, че все повече българи с различни професии припознават информационните технологии като поле за реализация, или поне като пристан в годините на икономическа несигурност.

Това не е изненадващо. Браншът бележи стабилен растеж на приходите (10%) дори в година като миналата, когато икономическият живот в огромна част беше затихнал заради противоепидемичните мерки, въведени в глобален мащаб.

„Ай-ти“ браншът е първенец и по размер на възнаграждения и предлаганите възможности за кариерно развитие. Според информация на Националния статистически институт, средната месечна заплата в сектора е достигнала 3500 лв през последното тримесечие 2020 година, което е почти 3 пъти над средното за страната. От своя страна, отворените позиции за технически специалисти варират между 2-3 хиляди като прогнозите са да се увеличат двойно в следващите няколко години, а нуждата от ИТ специалисти нараства осезаемо.

Според класацията на HackerRank, България се нарежда на 12 място сред 50-те държави с най-добри разработчици на софтуер и на 2 място сред Java разработчиците. Като един от най-популярните езици за програмиране, ясно изразено предпочитание към Java се забелязва и при анализ на уменията както на младшите, така и на опитните ИТ специалисти, като HTML/CSS и SQL са следващите по популярност.

Засиленият интерес към кариерно развитие в ИТ сектора и “гладът” за технически специалисти не означават бърза писта към големите пари и леката ребота. Нарастващото количество кариерни възможности в сектора и високите изисквания както от страна на работодателите, така и от страна на кандидатите, създават високи прагове на изискванията, както за фирмите, така и за кандидатите за работа.

“Пазарът на труда в ИТ сектора е може би най-динамичният в момента. Повишеното търсене на тех таланти и осъзнатостта, че намирането на правилния кандидат е двустранен процес, поставя на преден план необходимостта да се мисли извън кутията и в центъра на вниманието да се постави работодателската марка. Career Show Tech e възможност да докажем, че процесът по подбор на правилния кандидат или работодател може да бъде ефикасен, бърз и приятен”, споделя Симона Харизанова - съосновател на Career Show. 

Кариерното събитие за ИТ специалисти - Career Show Tech - дава възможност на кандидати и работодатели да провеждат лични видео срещи само с най-подходящите за тях събеседници. Освен видео срещи с работодатели, участниците ще се включат в интерактивна програма с дискусии, виртуални демонстрации и уъркшопи, водени от световно признати експерти от Microsoft, Google и Product Hunt.

Career Show Tech 2021 ще се проведе изцяло онлайн на 19-20 май 2021 г., позволявайки на участниците да се включат от всяка точка на света. Регистрацията за събитието е безплатна, но задължителна и може да се направи през линка тук.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ