Еврохолд ще емитира акции за 100 млн. евро

Средствата ще се използват за придобиване на ЧЕЗ и развитие на застрахователния бизнес

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 02 March 2021 09:42 >
Еврохолд ще емитира акции за 100 млн. евро
Еврохолд АД ще емитира нови акции за 100 млн. евро през Българската фондова борса (БФБ), съобщи компанията. Преди намерението да се реализира и средствата да се потърсят от пазара, решението ще трябва да се одобри от акционерите на предстоящото на 10 април общо събрание.

За записване ще се предложат 79 млн. нови обикновени акции с номинална стойност 1 лв. и емисионна стойност 2.50 лв. Предстои компанията да внесе проспект за одобрение в Комисията за финансов надзор, който ще съдържа пълна информация относно планираното увеличение на капитала и изолзването на набраните средства.

Емисията ще се счита за успешна, ако се запишат поне 40% от новите акции (31.6 млн. акции), което значи, че „Еврохолд“ ще опита да привлече най-малко 40 млн. евро.

“Набраните средства ще бъдат използвани за финансиране на придобиването на дружествата на ЧЕЗ Груп в България и за инвестиции в развитието на двата основни бизнеса на холдинга - енергетика и застраховане”, коментира Васил Стефанов, ръководител “Сливания и придобивания” в Еврохолд.

Основните акционери в Еврохолд, в това число мажоритарният - Старком Холдинг АД, потвърждават участието си в предстоящото увеличение на капитала. В случай на необходимост от собствени средства за финализирането на сделката с ЧЕЗ Груп преди завършването на процедурата по увеличение на капитала на холдинга, основните акционери в Еврохолд имат готовност да ги предоставят веднага чрез алтернативен инструмент и съобразно размера на притежавания от тях дял в компанията.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ