Русия не може да изпълни всички заявки за "Спутник V"

Чехия се надява Путин да ѝ осигури бързи доставки

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 01 March 2021 13:58 >
Русия не може да изпълни всички заявки за "Спутник V"
След големите производители на ваксини като "АстраЗенека", който свиха драстично обещаните количества ваксини срещу Covid-19, и Русия обяви, че не може да изпълни всички поръчки за чужбина.

Русия реагира с разбиране на исканията за доставки на ковид  ваксини в чужбина, но производствените мощности не дават възможност всички те да бъдат задоволени. Това заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и БТА.

Песков коментира молбата на чешкия президент Милош Земан Русия да предостави на страната му ваксини "Спутник V", отправена към руския лидер Владимир Путин.

Русия заема отговорна позиция с оглед колкото може повече ваксини да бъдат доставени в различни страни, които засега срещат проблеми с ваксините. Оборотите на производството се вдигат всяка седмица, увери говорителят на Кремъл.

Милош Земан съобщи по-рано пред чешка телевизия, че е изпратил до Путин писмена молба за "Спутник V" и разчита на бързи доставки. Той добави, че "ако е бил вярно информиран, молбата му ще бъде удовлетворена".

Здравното министерство на Чехия информира, че засилващата се в страната коронавирусна епидемия е убила вече 20 194 души. Според данните от миналата седмица Чехия заема първото място в света по брой новозаразени на 1 милион жители. Инфектираните в страната с 10,46- милионно население са общо 1 227 595.

Чехия започна ваксинация срещу Covid-19 на 27 декември и 644 300 души вече са имунизирани с препаратите на Пфайзер/Бионтех, "Модерна" и "АстраЗенека". Чешките власти се надяват Европейската агенция по лекарствата възможно най-скоро да регистрира и "Спутник V", добавя руската агенция.

Унгария и Сърбия са сред другите европейски страни, поръчали "Спутник V".
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ