Угур Шахин: Новото нормално е ваксиниране на две години

До края на лятото пандемията ще е под контрол, ако ваксинирането продължи със задоволителни темпове, прогнозира шефът на "Байонтех"

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 28 February 2021 10:42 >
Угур Шахин: Новото нормално е ваксиниране на две години
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Угур Шахин
Най-вероятно от тук нататък ваксинирането срещу коронавируса ще се повтаря на всеки две години, това заяви в интервю за "Шпигел" изпълнителния директор на "Байонтех" изпълнителният директор на "Байонтех" Угур Шахин, предаде БНР. Причината - ваксините ще бъдат модернизирани заради новите варианти на коронавируса, които ще се появяват. Нещо, което се случвало и с противогрипните ваксини.

До края на лятото пандемията ще е под контрол, ако ваксинирането продължи със задоволителни темпове, допълва Шахин. Според него обаче е възможно да има нужда и от трета доза от ваксината на "Пфайзер- Байонтех" - най-късно до другата година.

Междувременно вчера Американското управление за контрол на храните и лекарствата (FDA) одобри използването на Covid ваксината на "Джонсън и Джонсън" за хора на 18 и повече години, съобщи ББС. Така препаратът ще бъде третата ваксина, разрешена за употреба в Съединените щати след препаратите на "Пфайзер" и на „Модерна“.

Компанията е дала съгласие да достави 100 милиона дози до края на юни.

Ваксината на "Джонсън и Джонсън" показа ефективност от 66% за предотвратяване на Covid-19 срещу множество варианти на коронавируса в глобално проучване, включващо близо 44 000 души, заяви компанията през миналия месец. Ваксината на "Джонсън и Джонсън" не само се прилага по-лесно, но от нея за разлика от другите два препарата се поставя само една доза. Предстои одобрение на препарата от Европейската агенция по лекарствата. То се очаква през март. Ако това стане, то ваксината ще бъде четвъртата разрешена за ползване в ЕС, след тези на Pfizer/BioNTech, Moderna и AstraZeneca. Отделно от това, ЕМА в момента преглежда документите на CureVac и Novavax.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ