Джипита и мобилни екипи се включват във ваксинацията

Премиерът забрани да се прави разлика между различните ваксини - всяка е добра

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 22 February 2021 11:34 >
Джипита и мобилни екипи се включват във ваксинацията
Близо 30 000 ваксини са поставени през последните дни в  страната, като интересът на гражданите да се ваксинират е изключително голям, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов, цитиран от БТА. И обяви, че във всички области работят ваксинационни кабинети, а от днес започват даваксинират и общопрактикуващите лекари. Създавала се организация мобилни екипи да тръгнат към отдалечените населени места, където всички желаещи също да могат да се ваксинират.

Министър Ангелов участва в работното съвещание, което премиерът Борисов свика с представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и министри. Според съобщение на правителствената пресслужба премиерът е заявил, че не трябва да има разлика между големи, малки и отдалечени населени места по отношение достъпа до ваксини.

Борисов е изразил благодарност към всички лекари и медицински екипи и е добавил, че масовото ваксиниране няма да позволи на ковидвълната да се вдига повече. Министър-председателят е забранил на здравните власти да говорят за различните видове ваксини и е напомнил, че всички ваксини, които се поставят в България, са одобрени от Европейската агенция по лекарствата. "Всички ваксини са договорени от Европейската комисия, от най-добрите специалисти в Европа. Ваксините са издържали теста, където няма компромиси. Която и ваксина да се сложи, е добра", е казал Борисов.

Зам.-председателят на Българския лекарски съюз Николай Брънзалов е изтъкнал, че личните лекари са готови да се включат във ваксинационния процес. "Осъществена е логистика за по-малките населени места, където може да имат трудности колегите, така че при нас може да започне процесът на ваксиниране, на масовата ваксинация", е заявил Брънзалов.

Председателят на НОЩ и началник на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски и директорът на "Пирогов" Асен Балтов са докладвали за процеса на ваксинация в ръководените от тях лечебни заведения. Проф. Мутафчийски е докладвал още, че е отчетен спад на смъртността от COVID-19. Налице е и ръст на новохоспитализираните, което обаче не надхвърля капацитета на болниците.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов е докладвал, че днес е получена доставка от 25 740 дози от ваксината на "Пфайзер". "Очакваме на 25 февруари 12 000 дози от ваксината на "Модерна", както и до края на седмицата количества и от Оксфордската ваксина, като предстои да получим потвърждение за точната дата и точните количества. Всички налични в страната дози се прилагат без да се изчаква", е добавил Кирилов. Той е посочил още, че от началото на ваксинационната кампания се наблюдава много ниска честота на нежеланите лекарствени реакции, което потвърждава изцяло профила на безопасност, установен в клиничните изпитвания.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ