Събирачи на дългове пречат давността да влезе в сила

Всеки допълнителен подпис от страна на длъжника прекъсва погасителната давност

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 21 February 2021 12:42 >
Събирачи на дългове пречат давността да влезе в сила
Колекторски агенции опитват да заобикалят закона, който поставя 10-годишна погасителна давност по задължения на физически лица. Националното радио съобщава, че събирачите на дългове опитват да принудят длъжници да подпишат документи, с които се отказват от правата си за ползване на новите текстове, които влизат в сила от 2 юни тази година.

Поправката, с която се въвежда 10-годишната погасителна давност, бе гласувана в края на миналата година, а още тогава от колекторските компании възразиха срещу нея и предупредиха, че текстовете за опрощаване на старите задължения не означават, че длъжникът автоматично се освобождава от задълженията си.

"След изтичането на 10-годишна давност се погасяват парични вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването, освен когато задължението е разсрочено и отсрочено", коментира пред БНР Десислава Николова от портала „Моите пари”. Това означава, че подписването на какъвто и било документ, признаващ задължението и антажиращ длъжника с нов погасителен план, автоматично прекъсват давността.

Самото погасяване по давност обаче не става служебно, а трябва да се подаде искане до съда. Тъй като новите текстове влизат в сила от 2 юни, вече има първи опити да се заобиколят новите правила. Механизмът включва натиск длъжници да подписват споразумения, с които признават дълга, обясни Десислава Николова.

Събирачите на вземания нямат интерес да разяснят текстовете на длъжниците, предупреди Николова и посъветва хората в подобна ситуация или да не подписват никакви документи, или да потърсят съвет на адвокат. Омбудсманът Диана Ковачева и потребителски организации също сигнализираха за проблема.
Exit
Exit >
Жив

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ