Байдън обяви бедствено положение в Тексас

Над 195 000 домакинства в щата все още нямат ток

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 20 February 2021 18:35 >
Байдън обяви бедствено положение в Тексас
Източник: Gulliver photos/Getty images
Доброволец раздава вода в Остин, столицата на щата Тексас, след като на много места водоснабдяването беше прекъснато заради необичайно студеното време.
Американският президент Джо Байдън одобри обявяването на тежко природно бедствие в щата Тексас, в големи части от който няма ток или има сериозни проблеми с водоснабдяването поради необичайно мразовитото време, съобщи днес Федералната служба за управление на извънредните ситуации (ФЕМА), цитирана от Ройтерс, предаде БТА.

Милиони жители на Тексас - най-големият производител на петрол и газ в САЩ - са без електричество, а близо половината жители на щата вчера нямаха вода. Повече от 50 души починаха в резултат на зимната буря и рязкото застудяване.

Обявяването на тежко природно бедствие дава възможност за оказване на федерална финансова помощ на хората в щата, включително съдействие за временно настаняване, жилищни ремонти и предоставяне на заеми с ниски лихви.

Байдън обмисля също да посети Тексас, за да инспектира федералните действия при първата кризисна ситуация (като се изключи пандемията), с която се сблъсква, откакто преди месец стана президент.

Белият дом работи в тясно сътрудничество с губернатора на Тексас Грег Абът - републиканец, който първоначално не признаваше победата на Байдън на изборите през ноември миналата година.

Всички електроцентрали в щата отново работят и въпреки това над 195 000 домакинства вчера сутринта все още нямаха ток, а в 160 от общо 254 окръга в Тексас водоснабдяването беше прекъснато, сочат данните на щатската Комисия по качеството на околната среда.
Exit
Exit >
Жив

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ