Байдън няма да санкционира германски фирми заради „Северен поток 2“

Администрацията на американският президент се опитва да спре изпълнението на проекта без да влиза в пряка конфронтация с близък европейски съюзник

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 19 February 2021 12:50 >
Байдън няма да санкционира германски фирми заради „Северен поток 2“
Източник: Shutterstock
САЩ няма да включат германски компании в списъка на санкционираните фирми, свързани с изграждането на газопровода „Северен поток 2“, предаде Блумбърг, цитирана от БГНЕС.

Докладът за „Северен поток 2” може да бъде представен пред Конгреса още днес. Новият санкционен списък изброява само малък брой организации, свързани с Русия.

Според агенцията по този начин администрацията на президента Джо Байдън се опитва да спре изпълнението на проекта и в същото време да не влиза в пряка конфронтация с близък европейски съюзник.

„Северен поток 2“ предвижда изграждането на газопровод с общ капацитет 55 милиарда кубически метра газ годишно от руското крайбрежие под Балтийско море до Германия. Проектът среща острата съпротива на САЩ, които популяризират своя втечнен природен газ в ЕС, както и на Украйна и други европейски държави.

През декември 2019 г. Вашингтон наложи санкции върху компаниите, ангажирани със строежа на газопровода. Русия многократно е заявявала, че този проект е търговски и е от полза за Европа. Берлин подкрепя завършването на „Северен поток 2” и отхвърля едностранните екстериториални санкции на САЩ.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ