Германско проучване: Само 1% от починалите с Covid-19 нямат хронични заболявания

Антикоагулантите намаляват смъртните случаи заради белодробна емболия, показва изследване на Института по съдебна медицина към Университетска болница в Хамбург

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 19 February 2021 11:44 >
Германско проучване: Само 1% от починалите с Covid-19 нямат хронични заболявания
Източник: Shutterstock
Каква е причината хората с Covid-19 да умират? Този въпрос все още притеснява мнозина по цялото земно кълбо. За да разберат хода на болестта и причините за смъртта, съдебни медици от Хамбург извършиха щателни аутопсии на 600 души, починали от Covid-19. Те са установили какво причинява смъртта на пациентите и какво може да предотврати фаталния изход в някои случаи, съобщава германското списание Spiegel.

По-голямата част от пациентите с Covid-19, при които заболяването е тежко, умират от вирусна инфекция поради болестите, които вече имат и заради напреднала възраст. Това заключение е направено в анализ на Института по съдебна медицина към Университетска болница Хамбург-Епендорф (UKE). За целите на доклада са взети предвид общо 735 аутопсии направени миналата година, като 618 души от починалите са били с Covid-19. 7% от смъртните случаи са по други причини.

88% от починалите от Covid-19 са имали поне 3-4 съществуващи заболявания, а по-голямата част от фаталните изходи са били за хора на възраст над 76 години. Аутопсии са правени и на починали, които са били заразени с новите варианти на Covid, като според изследователите от UKE причините за смъртта им са същите, както в случая с традиционния вариант на вируса.

Съдебните експерти имат добри новини: броят на хората с Covid-19, които са починали от белодробна емболия, е спаднал значително. Сред първите сто, починали миналата пролет, повече от половината са починали от белодробна емболия, докато днес тези случаи са значително по-малко, каза пред Spiegel екпертът по съдебна медицина Бенямин Ондрушка. Според него антикоагулантите могат да увеличат шансовете за тежко болни пациенти с Covid-19. Противосъсирващите препарати намаляват вероятността от тромбоза и белодробна емболия. Аутопсиите показват, че благодарение на антикоагулантите, животът на пациентите се удължава, но те не винаги могат да предотвратят белодробна емболия.

При повечето пациенти починали с коронавирус, заедно с белодробната емболия се наблюдава и полиорганна недостатъчност или сепсис. Тези причини за смърт често се предизвикват от съществуващи заболявания. хипертония, бъбречна недостатъчност, диабет, тумори или хронична обструктивна белодробна болест. Само 1% от починалите не са имали хронични заболявания, като изданието изтъква, че е необходимо да се проучат по-внимателно причините за тяхната смърт.

Изследването показва, че често заболяването се усложнява от вреден начин на живот - 20% от починалите са имали нездравословно наднормено тегло. Най-младият пациент, починал от коронавирус, чиято аутопсия е извършена в рамките на проучването е бил на 29 години, а най-старият на 100 години. Седем души са починали в резултат на инфекцията, преди да навършат 50 години. Повечето загинали са мъже, а статистически починалите мъже са по-млади от жените, сочат резултатите от анализа на UKE. Децата или юношите не са били изследвани.

Въпреки големия брой разработвани лекарства, към момента все още има твърде малко ефективни медикаменти срещу Covid-19, казва Стефан Клуге, ръководител на клиниката по интензивно лечение. "Дексаметазон е единственото лекарство, за което е доказано, че намалява смъртността", казва той.
Exit
Exit >
Жив

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ