Ватикана задължи служителите си да се ваксинират

Отказалите може да загубят работата си, ако не са освободени по медицински причини

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 18 February 2021 18:20 >
Ватикана задължи служителите си да се ваксинират
Ватикана задължава всичките си служители да се ваксинират под заплаха, че може да загубят работата си.

В декрет, подписан от кардинал Джузепе Бертело, се казва, че взимането на ваксина е „отговорният избор“, заради риска в противен случай заразяващият да разпространи вируса и да нарани хора. Най-малката държава в света, която има няколко хиляди служители, повечето от тях живеещи в Италия, започна да прилага собствена ваксинационна програма и папа Франсиск беше сред първите, които се ваксинираха въпреки, че е на 84 годишна възраст.

Изключение се прави за хората, които не се ваксинират по здравословни причини. Ня тях обаче ще се предлага преместване на работни места, където имат по-малък досег до хора, но без да се намаля възнаграждението им, съобщава „Ройтерс“.

Конкретно за отказалите ваксинация, декретът посочва, че спрямо тях ще се приложи Законът за правата и задълженията на служителите от 2011 г. В него е записано, че служители, които откажат участие в превантивни мерки, може да станат обект на различни последствия, включително и освобождаване.

Папа Франсиск, който е горещ поддръжник на ваксинирането, кментира, че това е „Етичен избор, защото в противен случай човек играе хазарт със себе си, здравето и живота си, но също и със здравето на околните“. Всички журналисти, които придружават папата на посещението му в Ирак идния месец, трябва също да са ваксинирани.
Exit
Exit >
Жив

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ