Надеждата ми е повече млади хора да заобичат природните науки

Химикът д-р Ивалина Трендафилова след специализациите си в чужбина планира да гради научна кариера в БАН и да привлече млади учени в лабораторията си

Веселин Стойнев
Веселин Стойнев / 17 February 2021 10:09 >
Надеждата ми е повече млади хора да заобичат природните науки
Източник: Тони Тончев
Текстът е публикуван в бр. 4 на сп. Business Global

За младите учени в България се знае малко, за да не кажем почти нищо. В страната обаче има млади хора с принос в различни области, които работят в институти и научни организации и създават ценен продукт. Те са истински национален капитал, а дейността им допринася за развитието на българската икономика. 

Ивалина Трендафилова е главен асистент в лаборатория „Органични реакции върху микропорести материали“ на Института по органична химия с Център по фитохимия към Българската академия на науките. Има докторат и серия от постдокторски специализации. 

На 32 години е, от Русе. Учи в електротехникум в родния си град и в началото химията не ѝ спори. Класната ѝ обаче е химичка с високи изисквания. Умело разяснява основите на тази толкова логична наука и ученичката не само бързо започва да схваща, но и се запалва по химията. Влиза да учи специалност „Химия“ в едно от най-добрите за това място у нас – Софийския университет, профилира се в органичната химия и завършва с магистратура по медицинска химия. 

Пред Ивалина обаче стои въпросът дали изобщо да се занимава с наука – не е от София, което увеличава разходите за живот, а заплатата на начинаещ учен е напълно недостатъчна. Започва работа в производството – багрене на конци в частна фирма. Понеже има добър английски, скоро преминава в отдела по международни продажби, където се е освободило място. Но през цялото време не я напуска мисълта за наука.

Следвай призванието си

Решава се през 2014 г. да отиде на интервю в Института по органична химия. Представите ѝ за  заплащане даже са били оптимистични – оказва се, че със заплатата си може единствено да си плати наема, и се отказва, просто няма как. Но след още няколко месеца терзания идва на второ интервю и казва „да“. Ще работи допълнително, за да се издържа, а и семейството ѝ я подкрепя в мечтата да се занимава с наука.

За щастие не е необходимо дълго време да работи допълнително нещо съвсем различно – появяват се програми за подпомагане на млади учени, финансирани от еврофондове и от МОН. Проектите са малки, но за да бъдат спечелени и изпълнени, се иска много работа. „Да, с много допълнителна работа има възможност да си докарваш нормална заплата, но няма сигурност – проектът може да е за 6 месеца или една година, а основната заплата после си остава почти минималната“, казва Ивалина. Работи на трудов договор, докато е свободен докторант. С желание идва всеки ден на работа, понякога и в събота и неделя, когато се налага. 

След 4 години, в края на 2018 г., защитава дисертация на тема „Разработване на нови модифицирани мезопорести силикатни нанокомпозити за контролирано доставяне на лекарствени вещества“. Т.е. работата е насочена към подходи за решаването на големия проблем да се намерят нови лекарствени носители, които да преодолеят недостатъците на голяма част от лекарствата – ниска разтворимост, краткосрочно действие и нежелани странични ефекти. В случая става дума за „разработване на наноразмерни силикати, които имат пореста структура, която позволява нанасяне на активни вещества – лекарства или биологично активни вещества с природен произход, за да се подобрят физикохимичните им свойства – разтворимост и стабилност, а от своя страна подобрените физикохимични свойства да доведат и до подобрение на фармако-кинетичните свойства, т.е. при по-голяма разтворимост има по-добро усвояване от организма“, уточнява д-р Трендафилова. Тя и колегите ѝ са работили с противотуморни вещества, целейки да доставят лекарство само в заразена тъкан или орган, така че да не се увреждат здравите клетки на организма. „Целта ни бе да доставим лекарственото вещество с помощта на разработените от нас носители до целевото място и именно там да се освободи.“  

Публикации и награди

Д-р Ивалина Трендафилова е съавтор на над 15 научни публикации в специализирани списания с импакт фактор, а в 6 от тях е първи автор. Участвала е в множество национални и международни конференции, на които е получила и редица награди за отлично представяне. Тя е една от шестимата номинирани за новоучредената награда за изявени млади учени от Националния дарителски фонд „13 века България“. През 2019 г. получава една от най-престижните награди за млад учен -  „Проф. Марин Дринов“, в научно направление „Нанонауки, нови материали и технологии“.
1 2
Exit
Exit >
Жив

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ