Русия предупреди ЕС да внимава със санкциите

С подвеждащ анонс към интервю на Сергей Лавров, Москва блъфира западните политици

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 12 February 2021 16:46 >
Русия предупреди ЕС да внимава със санкциите

Изобретателен начин да предупреди Европейския съюз какво би се случило при нови санкции, приложи Русия. Първоначално руското външно министерство разпространи анонс на интервю, в което дипломат "номер 1" Сергей Лавров предупреждава, че може да се стигне до разрив във отношенията между Русия и ЕС. След това, когато бе излъчено цялото нитервю, става ясно, че Москва не желае такъв сценарий, но е подготвена за него. 

Той, по думите, му може да се случи, ако блокът наложи нови болезнени икономически санкции, след ареста и осъждането на опозиционния лидер Алексей Навални. Такива призиви се чуха от представители на Европейския парламент, но висши представители на Франция и Германия коментираха, че двете страни лидери на ЕС са готови да инициират подобна стъпка. Очакванията са ЕС да забрани достъпа до своя територия и да замрази авоари на съюзници на руския президент Владимир Путин.

Натискът за санкции се засили допълнително, след като миналата седмица Москва изгони германски, полски и шведски дипломати, без да съобщи за това на ръководителя на европейската външна политика, който по това време беше на посещение в Москва. Париж и Берлин сега настояват за реакция на действията на Москва.


В интервюто Лавров е попитан дали Кремъл допуска възможността от прекъсване на връзките с ЕС, на което той отговаря, че Москва има такава готовност, в случай че отново бъдат наложени санкции в някои отрасли, които създават рискове за руската икономика, включително в най-чувствителните сфери. "Не искаме да се изолираме от глобалния живот, но трябва да бъдем готови за това. Ако искаш мир, готви се за война", каза Лавров.

След публикуване на цялото едночасово интервю обаче става ясно, че прекъсването на връзките на Русия и ЕС е сценарий, който руската федерация желае да избегне. 

"Това е голяма грешка на медиите, това е грешка, която именно променя смисъла. А смисълът е, че не искаме това, искаме да развиваме отношенията с Европейския съюз, но ако Евросъюзът тръгне по този път, то тогава ще сме готови", коментира впоследствие Дмитрий Песков, който е говорител на руския президент Владимир Путин. 

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ