Проучва се използването на не-руско гориво в АЕЦ "Козлодуй"

Анализът ще се прави от "Уестингхаус Електрик Швеция"

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 04 February 2021 17:16 >
Проучва се използването на не-руско гориво в АЕЦ "Козлодуй"
"Уестингхаус Електрик Швеция" ще проверява дали е безопасно 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" да използва алтернативно ядрено гориво. Договор за това подписаха Българското правителство и компанията, а на церемонията по подписването присъстваха премиерът Бойко Борисов, енергийният министър Теменужка Петкова, посланиците на САЩ и Швеция.

Без такъв анализ законодателството не позволява АЕЦ „Козлодуй“ да се захранва с горивни касети освен от Русия, която е производител на реактора, използван в 5-и блок. Резултатите ще се предоставят на Агенцията за ядрено регулиране с цел алтернативните касети да се лицензират, посочва в съобщението си Министерски съвет.

„Подписването на договора с „Уестингхаус Електрик Швеция“ днес е поредната стъпка на България за диверсификация“, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов.

Договорът поставя началото на втория етап от процеса по лицензиране на ядрено гориво за 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ в изпълнение на програмата за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво. Процедурата по лицензиране на алтернативно ядрено гориво е съвместен проект, по който работят експерти по ядрена енергетика от България, САЩ и Швеция.

„Започнахме с диверсификацията на изтребителната ни авиация, с новите самолети F16 блок 70. Минахме през закупуването на 20% от терминала  за втечнен газ в Александруполис и финансирахме изграждането на интерконектора с Гърция, който тази година ще бъде готов. По инициативата „Три морета“ напредваме много бързо относно разширяването на газовото хранилище „Чирен“, което заедно с газовата връзка с Гърция ще осигури доставка и възможност за съхранение на втечнен природен газ“, изтъкна министър-председателят.

Премиерът добави също, че изграждането на 7-и и 8-и реактори в АЕЦ „Козлодуй“ е изключително важно за България, тъй като страната ни държи на ядрената енергетика, която е включена в Зелената сделка на ЕС. 
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ