Русия и САЩ удължават споразумението START

Сегашният договор за ограничаване на ядрените арсенали изтича идната седмица

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 27 January 2021 15:03 >
Русия и САЩ удължават споразумението START
Говорителят на руския президент Дмитрий Песков първи съобщи за постигнатото споразумение.
Русия и САЩ са постигнали принципно споразумение за удължаване на договора за ограничаване на ядрените оръжия, добил популярност като New START (Strategic Arms Reduction Treaty). Това е последният действащ значим договор за ограничаване на стратегическата надпревара във въоръжаването, подписан между САЩ и Русия през 2010 г.

Първоначално новината бе съобщена от Кремъл, но след запитвания, представители на Белия дом потвърдиха, че президентите Владимир Путин и Джо Байдън са обсъдили темата по време на първия си телефонен разговор и са се разбрали за удължаване на договора. Подробностите в момента се уточняват с цел всичко да приключи преди 5 февруари, когато срокът на сега действащия договор изтича.

Соразумението ограничава броя на стратегическите ядрени бойни глави, произведени от САЩ и Русия до 1550 във всяка от страните, както и броя на наземните системи за изстрелване, подводниците и бомбардировачите, които може да ги пренасят.

Пробивът се постига след като на власт дойде новият американски преидент Джо Бойдън. Преди това разговорите с администрацията на Доналд Тръмп приключиха неуспешно, заради условия, които американската страна е искала да се добавят, а Русия е отказала.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ