"Астра Зенека" ще осигури само 40% от обещаните ваксини на ЕС

Според здравния министър Ангелов това нямало да наруши ваксинационния ни план

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 23 January 2021 13:03 >
"Астра Зенека" ще осигури само 40% от обещаните ваксини на ЕС
Фармацевтичният гигант "Астра Зенека" е информирала Европейския съюз, че ще достави само 40% от ваксината си срещу Covid-19 за страните от съюза, т.е. едва 31 милиона дози през първото тримесечие на годината, предадоха световните агенции. Като причина от компанията посочват производствени проблеми. Очакваше се, че "АстраЗенека" ще достави около 80 милиона дози в 27-те страни членки в периода от 15 февруари до края на март.

Говорител на компанията е обявил, че няма да има закъснение при изпращането на ваксината, ако на 29 януари препаратът получи одобрение от ЕС. Първоначалните количества щелида са по-малки заради намаляване на продукция в производствен обект от веригата за европейски доставки. Преди дни в един от най-големите заводи на компанията избухна пожар. Дадено беше и обещание, че компанията за в бъдеще ще увеличи "производствените си обеми", но говорителят на "Астра Зенека" не спомена конкретни количества.

„ЕК и страните членки изразяват дълбокото си недоволство по този въпрос. Настоявахме за точен график на доставките на базата, на който страните членки да планират ваксинационните си програми, при условие, че бъде разрешено пускането на пазара на ваксината", написа в Туитър европейската комисарка по здравеопазване Стела Кириакидис.

Ваксината на „Астра Зенека“ е основна за ваксинационната кампания в България, защото от компанията се очакват 4,5 млн. дози ваксини. Първата доставка по план трябваше да е от 500 000 дози.

Въпреки лошите новини за забавяне на производството, здравният министър Костадин Ангелов заяви бодро в сбота от Варна, че вакнинационният ни план няма да бъде нарушен заради намалените доставки на „Астра Зенека“.

 
Exit
Exit >
Жив

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ