Байдън връща САЩ в СЗО и в Парижкото споразумение за климата

Новият президент още днес ще подпише 17 важни указа

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 20 January 2021 15:41 >
Байдън връща САЩ в СЗО и в Парижкото споразумение за климата
Източник: Gulliver photos/Getty images
Още с влизането си в Белия дом днес Джо Байдън ще подпише 17 президентски указа за отмяна на ключови мерки, въведени от предшественика му Доналд Тръмп, започвайки с връщането на САЩ в Парижкото споразумение за климата и в Световната здравна организация (СЗО), предаде Франс прес, като се позова на съветници на Байдън, съобщи БТА.

Имунологът Антъни Фаучи ще представлява страната си на среща на изпълнителния съвет на СЗО в четвъртък, съобщи на пресконференция Джеф Зайънтс, който координира в новото правителство действията за справяне с пандемията от КОВИД-19.

Церемонията по встъпване в длъжност на Джо Байдън ще започне с химна и в 12 часа местно време (19 българско) Байдън ще положи клетва по традиция от западната страна на Капитолия. По принцип събитието се гледа на място от стотици хиляди, но тази година желаещите да са в близост се изправят пред лабиринт от метални и бетонни заграждения и десетки хиляди въоръжени гвардейци. Сега вместо зрители на поляната на National Mall ще има знаменца, представящи тези, които не мога да присъстват. Тези на място ще са около хиляда и повечето от тях са законодатели и техните гости, съобщава БНР.

Отиващият си президент Доналд Тръмп няма да присъства. Тази сутрин той отпътува за Флорида, където се очаква да се установи в имението си "Мар-а-Лаго". Да служиш като президент беше "честта на целия ми живот", каза Тръмп пред журналисти, преди да се качи на борда на президентския хеликоптер Marine One.

За да се ограничи разпространението на вируса, президентът Байдън ще подпише указ, който ще направи задължително носенето на маски във федералните учреждения и от федералните служители.

За да смекчи последиците от пандемията за хората, изгубили доходите си, той ще удължи мораториума върху принудителното извеждане на такива хора от жилището им и ще замрази временно възстановяването на заеми от студенти, които следват във федерални учебни заведения, каза Зайънтс.

Демократът, обявил борбата срещу глобалното затопляне като един от приоритетите в управлението си, ще изпрати още днес писмо до ООН, за да може до месец САЩ да се върнат в Парижкото споразумение, съобщи Джина Маккарти, която отговаря за действията по този въпрос в новия президентски екип.

Байдън ще отмени също редица мерки за дерегулация, взети от досегашното правителство в областта на екологичните норми, и ще отмени разрешението, издадено от Доналд Тръмп, за спорния проект за петролопровода "Кийстоун Екс Ел" между САЩ и Канада.

Байдън ще извърши промени и в миграционната политика на Тръмп, който превърна борбата с незаконната имиграция в ключов елемент в управлението си. Новият президент ще анулира спорния указ на предшественика си, който забрани на граждани от предимно мюсюлмански страни да влизат в САЩ. Тази мярка се коренеше във ксенофобията и религиозната ненавист, каза бъдещият съветник в Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан.

Байдън ще подпише също "прокламация" за преустановяване на строителството на стената по границата с Мексико и финансирането на проекта от бюджета на Пентагона, предизвикало остри политически и правни битки през последните четири години.

Наред с това новият президент ще внесе в Конгреса законопроект за имиграцията. Той ще даде възможност на 700 000 младежи, пристигнали незаконно в САЩ като деца, както и на други имигранти с незаконен статут да бъдат натурализирани, след известно време и при определени условия.

Проектът за реформа предвижда също допълнителни средства за засилване на наблюдението и контрола по границите и план за подпомагане на стойност 4 милиарда долара в течение на четири години на Салвадор, Гватемала и Хондурас - страните, от които идват повечето мигранти.

Байдън ще подпише и указ, с който ще нареди на федералните служби да направят оценка на неравенството в програмите и политиките си, каза Сюзан Райс, която ще оглави бъдещия Съвет за вътрешна политика и за възстановяване на обученията за многообразието, премахнати от предишния президент.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ