"Еврохолд" събра всички разрешителни да купи бизнеса на ЧЕЗ в България

Развръзката идва след двугодишно регулаторно разиграване

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 19 January 2021 18:08 >
"Еврохолд" събра всички разрешителни да купи бизнеса на ЧЕЗ в България
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) разреши на „Еврохолд“ да придобие дъщерните дружества на ЧЕЗ Груп в България. Така холдингът получи всички необходими регулаторни разрешителни за реализация на сделката и реално може да пристъпи към нейното финализиране.

Тя предвижда холдингът да придобие контрол 67% от капитала на електроразпределителното дружество ЧЕЗ Разпределение България АД и компанията за обществено снабдяване с електроенергия ЧЕЗ Електро България АД, както и 100% от акциите на лицензирания търговец на електроенергия ЧЕЗ Трейд България ЕАД, компанията за IT услуги - ЧЕЗ ИКТ България ЕАД, фотоволтаичния парк Фри Енерджи Проджект Орешец, дружеството за производство на електричество от биомаса - Бара Груп, и ЧЕЗ България ЕАД, която координира и управлява дейността на всички дружества на чешката група в страната.

Формален собственик ще е специално създадена за целта Eastern European Electric Company B.V. (EEEС).

Следващите стъпки по реализирането на сделката са подписването на договорите за финансиране и прехвърлянето на акциите. Финансирането ще бъде осигурено чрез собствени средства и заемен капитал от водещи глобални инвестиционни банки.

“Разрешителните от антимонополния орган и енергийния регулатор ни позволяват да пристъпим към финансирането и финализирането на сделката. Имаме подкрепата на глобални инвестиционни банки с богат опит в подобни сделки, които ще обезпечат необходимия заемен капитал. След завършване на придобиването ще работим за създаването на силна регионална ютилити компания,” коментира  Васил Стефанов, ръководител “Придобивания и сливания” в Еврохолд България.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ