Борисов: Реакторът за АЕЦ "Белене" - в Козлодуй

Кабинетът предвижда строителство на седми блок в Козлодуй с оборудване, придобито за АЕЦ "Белене"

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 19 January 2021 17:59 >
Борисов: Реакторът за АЕЦ "Белене" - в Козлодуй
Съществува икономическа, екологична и техническа възможност оборудването, предвидено за АЕЦ „Белене“, да се използва за нова мощност на АЕЦ „Козлодуй“. Това е съобщил изпълнителният директор на атомната електроцентрала Наско Михов, на среща с министър-председателя Бойко Борисов. На нея той е припомнил, че на 7 декември миналата година е започнало проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка 2 на АЕЦ „Козлодуй“, след като миналия февруари бе издадено решение за оценка за въздействието върху околната среда на проекта.

Според премиера Борисов платеното вече оборудване на стойност 1,3 милиарда лева за АЕЦ „Белене“, ще може да се ползва за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“. „Активно се работи по темата и ще чакам доклад от министъра на енергетиката още в рамките на утрешното заседание на правителството“, е заявил министър-председателят, цитиран от пресцентъра си.

Проектът е част от опитите на кабинета да намали емисиите от парникови газове и зависимостта от внос на енергийни ресурси от един източник. Задвижването му съвпада и с опитите на България да се включи (макар и със закъснение) в инициативите по европейската зелена сделка, според която до 2050 г. икономиката на Европейския съюз трябва да функционира без да повишава нивата с емисии от парникови газове.
Exit
Exit >
Жив

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ