Ангел Кунчев: Масовата ваксинация - от април

Pfizer достави половината от квотата за януари, ще компенсира недостига идния месец

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 18 January 2021 11:25 >
Ангел Кунчев: Масовата ваксинация - от април
Масовата ваксинация в България ще започне през април. Това стана ясно от думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който прие днес рано сутринта втората пратка от ваксините на Pfizer/Biontex.

Вместо очакваните 35 000 дози, в София пристигнаха 18 720. Те ще бъдат разпределени в средищните РЗИ центрове, където ваксината може да бъде съхрянявана. Ограниченият обем сега е заради реконструкции и разширяване на производствените мощности на производителя и ще бъдат компенсирани още другия месец. По думите на шефа на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, в началото на февруари ще получим трета пратка от Pfizer от 35 000 дози, а в средата на месеца – около 17 000, допълващи януарската квота от 35 000. В последната седмица на януари пък се чакат първите 4000 ваксини от „Модерна“.

Някои области са приключили с ваксинирането в първа фаза, т.е. медицинският персонал, за тези, на които е поставена първата доза от ваксината е запазено количество за втората ваксинация, заяви Ангел Кунчев. Според него след от април у нас ще може да започне имунизацията на всички желаещи. Най-големи количества ваксини – 4,5 млн. дози, са поръчани от „Астра-Зенека“. Големи количества са поръчани и от „Джонсън и Джонсън“, „Кюрвак“, и от др. Списъците с желаещите да се вакнисират според доц. Кунчев трябва да се правят не по-рано от две-три седмици преди вакнинацията. Има обаче и цял национално-оперативен щаб по ваксинацията, който трябва да изкаже компетентно мнение по въпроса и да разработи протокол за действие.

 
Exit
Exit >
Жив

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ