Десетки хиляди протестираха във Франция срещу закона за глобалната сигурност

Недоволството започна в края на миналата година заради спорен член, наказващ злонамереното разпространение на кадри, показващи лицата на служители на силите на реда или съобщаващи адресите и фамилиите им

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 17 January 2021 09:39 >
Десетки хиляди протестираха във Франция срещу закона за глобалната сигурност
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Най-малко 6500 бяха протестиращите в Париж.
Десетки хиляди участваха в протест срещу приемането на закона за глобалната сигурност, предадоха ДПА и ТАСС. Най-малко 34 000 души се включиха в протести в градове в цялата страна, по данни на телевизия Бе Еф Ем. Най-малко 6500 участваха в протести в Париж въпреки студа. Шествието премина през града и приключи на площада на Бастилията.

Вътрешното министерство подчертава, че обстановката е останала спокойна във всички градове освен Нант, където е имало сблъсъци между протестиращи и полицията. Пострадали са 12 служители на реда, общо в страната са задържани 75 души.

Протестите срещу законопроекта за глобалната сигурност започнаха в края на миналата година заради спорен член, наказващ злонамереното разпространение на кадри, показващи лицата на служители на силите на реда или съобщаващи адресите и фамилиите им.

Други спорни разпоредби предвиждат засилено видеонаблюдение от страна на полицията по време на протести, включително с използване на дронове.

Критиците на този документ твърдят, че той ограничава свободата на словото и на събиранията.
Exit
Exit >
Жив

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ