Pfizer и BioNTech наваксват с ваксините за ЕС

Забавянето на договорените количества ще се ограничи само до седмица

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 16 January 2021 18:09 >
Pfizer и BioNTech наваксват с ваксините за ЕС
Източник: Gulliver photos/Getty images
Pfizer и BioNTech ще ограничат забавянията на доставките на ваксини само до една седмица, след като в Европа се появиха опасения, че доставките могат да бъдат забавени до един месец. Американският производител на лекарства и неговият германски партньор “разработиха план, който ще позволи разширяване на производствения капацитет в Европа и ще доставят значително повече дози през второто тримесечие”, заявиха те в съвместно изявление, предаде БГНЕС.

„В резултат на това нашето съоръжение в Пюрс, Белгия, ще преживее временно намаляване на броя на доставяните дози през следващата седмица.“

Pfizer и BioNTech обещаха доставките да се върнат към първоначалния график за Европейския съюз от седмицата, започваща на 25 януари. „За да се постигне това, сега са необходими определени модификации на производствените процеси.“

Pfizer вчера съобщиха, че ще забавят доставките на ваксини през следващите три до четири седмици поради работи в ключовия си завод в Белгия. Според компанията модификациите във фабриката в Пюрс са необходими, за да се увеличи производственият капацитет от средата на февруари. В тежко засегнатата Европа изявлението породи опасения, че закъсненията могат допълнително да забавят разпространението на ваксини, което вече е подлагано на сериозна критика. Шестима министри на здравеопазването в ЕС подписаха писмо до Европейската комисия, за да изразят “сериозна загриженост” относно забавянето на доставките.

Ваксината Pfizer-BioNTech, която беше разработена с рекордна скорост, стана първата, одобрена за общо използване от западна държава на 2 декември, когато Великобритания й даде зелена светлина. 
Exit
Exit >
Жив

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ