САЩ премахват ограниченията в отношенията си с Тайван

Мярката е провокация към китайското правителство в последните дни от управлението на Доналд Тръмп

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 10 January 2021 17:36 >
САЩ премахват ограниченията в отношенията си с Тайван
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео премахна всички ограничения, които американското правителство си налагаше в общуването с Тайван. Той обяви, че Тайван е работеща демокрация и ценен съюзник за САЩ и занапред ограничения пред партньорството на междудържавно ниво няма да има.

Актът е символичен и цели да подразни Китай, който разглежда Тайван като своя островна провинция, също като Хонг Конг. Тайван е последната част от Китай, която устоява на комунистическата революция и след втората световна война функционира като независима страна, под защитата на САЩ.

В опит да привлече Китай на своя страна и така да спре виетнамската война, САЩ признават континентален Китай за държава и установяват дипломатически отношения, след което започва и активно икономическо партньорство. През всички тези десетилетия Китайските правителства не са се отказвали от претенциите си към Тайван, но САЩ винаги са демонтрирали готовност да пазят независимостта на острова.

Днес, когато САЩ и Китай отново са в противопоставяне – икономическо и политическо, администрацията на президента Тръмп ескалира напрежението отвъд прилаганите до момента икономически санкции, пренасяйки ги и в сферата на международните отношения. Действията на Майк Помпео са част от набора мерки и действия, които президентът Тръмп предприема в последните дни от управлението си, които ще останат в наследство за управлението на демократическата партия и Джо Байдън, който трябва да се закълне като президент след 10 дни.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ