Тръмп обеща мирно предаване на властта

Полицай умря от нараняванията си след щурма на Капитолия

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 08 January 2021 08:34 >
Тръмп обеща мирно предаване на властта
Източник: Gulliver photos/Getty images
Доналд Тръмп
Американският президент Доналд Тръмп се ангажира с мирно предаване на властта на новоизбрания държавен глава Джо Байдън. Във видеообръщение Тръмп също говори за щурмувалите Капитолия като увери, че ще бъде потърсена отговорност от тези, които са нарушили закона, съобщи БНР. 

Обръщението на президента показва смяна на тона след един от най-мрачните дни в американската история и на фона на разговори за отстраняването му от власт. Тръмп бе умерен за изхода от изборите, ангажира да работи за мирно предаване на властта и бе категоричен в осъждане на случилото се. 

Щурмът на Капитолия, при който загинаха четирима души, а в по-късно и полицай умря от нараняванията си, накара лидерите на демократите в Сената и Камарата на представителите Чък Шумър и Нанси Пелоси да поискат отстраняване на Тръмп от власт и да заявят, че са готови да започнат процедура и импийчмънт, ако кабинетът и вицепрезидентът Майк Пенс не прибегнат към 25-ата поправка, която е за предаване властта на вицепрезидента, ако президентът стане негоден за изпълняване на длъжностите си. 

Искания за моментално лишаване от власт на Тръмп се чуха и от редиците на републиканците – нещо, което показва как във Вашингтон има сериозни притеснения за поведението на президента в последните няколко дни от неговия мандат. Стигна се до подаване на оставки в кабинета, заради риториката на Тръмп, за която се смята, че е помогнала за подстрекаването на щурма. Кабинета напускат двамата министри - на транспорта Илейн Чао и на образованието Бетси ДеВос. 
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ