Пощенска банка ще отпуска изгодни кредити в партньорстов с Фонд на фондовете

Споразумението позволява общо 137 млн. лв. преференциални заеми с гаранция върху вземанията на банката

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 29 December 2020 16:39 >
Пощенска банка ще отпуска изгодни кредити в партньорстов с Фонд на фондовете
Пощенска банка подписа гаранционно споразумение с Фонда на фондовете (Фонд мениджър на финансови инструменти в България), което ще ѝ позволи да подкрепи ликвидните нужди и проекти на микропредприятията, малките и средни фирми, които са засегнати от коронакризата.

Новият инструмент се нарича „Портфейлна гаранция с таван на загубите за преодоляване на последствията от COVID-19“ и е финансиран със средства от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020 г. Включването в програмата позволи на банката да предостави още повече антикризисни инструменти на своите бизнес клиенти, като улесни достъпа им до финансиране с цел преодоляване на негативните ефекти, породени от моментната икономическа ситуация в страната.

Споразумението създава капацитет за отпускане на кредити за общо 137 млн. лева при преференциални лихви и облекчени изисквания за обезпечение, като схемата предвижда Фондът на фондовете да осигури гаранция до 80% на ниво индивидуален кредит и до 25% на ниво портфейл.

Това означава, че банкта ще може да разчита фондът да покрие до 80% загубата по всеки индивидуален заем, който впоследствие се окаже проблемен, докато общите загуби не достигнат една четвърт от целия кредитен портфейл, подкрепен от програмата.

Компаниите могат да разчитат на подпомагане в две направления: инвестиционни кредити с възможност за гратисен период до 24 месеца и кредити за оборотни средства с възможност за до 12 месеца гратисен период, включително кредити за преодоляване на финансови затруднения, дължащи се или утежнени от епидемията от COVID-19. Осигуреното финансиране е със срок от 12 до 120 месеца, за оборотно финансиране до 60 месеца, като няма ограничение относно размера на отпусканите средства, при съобразяване на разпоредбите относно приложимите съгласно споразумението държавни помощи, на ниво група свързани лица.

„Включването на Пощенска банка в антикризисната програма на Фонда на фондовете е част от цялостната ни политика в подкрепа на малките и средни предприятия у нас, като това е поредният инструмент, който ще използваме активно, за да предложим на своите бизнес клиенти преференциални условия на кредитиране. По този начин Пощенска банка отново доказва готовността си да предостави най-добрите и ефективни финансови решения на своите клиенти, подкрепяйки ги в сложната ситуация, пред която ги изправи пандемията“, коментираха от финансовата институция. 

Пощенска банка е активен участник в антикризисните програми на Българска банка за развитие, както и партньор в гаранционните механизми Jeremie и COSME, управлявани от Европейския инвестиционен фонд.
Exit
Exit >
Жив

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ