Много заглавия, по-малко книги

Средният тираж на изданията у нас падна до 800 бройки

Виолета Цветкова
Виолета Цветкова / 27 December 2020 15:08 >
Много заглавия, по-малко книги
Алея на книгата тази година в София неудачно се настани на бул. „Витоша“. Павилионите стесниха много насред ковид пандемията пешеходното пространство вместо да бъдат разположени на празния пл. „Славейков“, например.
Текстът е публикуван в бр. 3 на сп. Business Global

Смятате, че в България ентусиазмът към книгите и четенето се възвръща, защото така ни уверяваха статистическите анализи през последните години? Не е точно така. Тъжните факти са в анализа на издателската дейност в страната на Националния статистически институт (НСИ), направен на базата на данните от Националната агенция за международни стандартни номера (ISBN) към Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Статистиката за 2019 г. беше публикувана през това лято. Всички книги, издадени в България през отчетения период, са 8604 с общ тираж 6 325 046 екземпляра – новите издания са 7898 с общ тираж 5 926 000 броя, а препечатаните са 706 с тираж 399 000 бр. Към тях се прибавят и 912 брошури с тираж 1 302 728 бр., от които новите са 883 с тираж 1273 бр., а препечатаните – 29 с тираж 30 000 бр.

Най-голям е обемът на научната литература – 2972 заглавия с тираж 567 хил. екземпляра. Следват художествената литература за възрастни – 2146 заглавия с тираж 1 181 000 бр., учебната литература – 1743 заглавия с тираж 3 783 000 бр., популярната литература – 1387 заглавия с тираж 930 000 бр., литературата за деца и юноши – 870 заглавия с тираж 826 000 бр., и т.н.

Спад на заглавия, 
срив на тиражи

Сравнявайки с предходната 2018-а, когато е пикът в книгоиздаването ни от 2007-а насам, статистиците отчитат спад както в общия брой на издадените книги и брошури с 3,3%, така и в средния им тираж с 29,9% – от 1144 на 802 екземпляра. Тоест средно една нова книга в България излиза в тираж от около 800 бройки при население близо 7 млн. човека.Къде е проблемът? „Тенденцията е пряко свързана с нагласите за четене и важи както за българските, така и за преводните издания. При намаляваща четяща публика естествено е да излизат по-малко заглавия и тиражите също да са по-малки”, коментира Десислава Алексиева, член на УС на Асоциация „Българска книга” (АБК), която обединява книгоиздатели, книготърговци и литературни агенти, произвеждащи повече от 90% от книжната продукция у нас.

Още по-тъжното е, че осезаемият спад се регистрира от НСИ преди извънредната ситуация с Covid-19. А след кризата намаляването е още по-драстично. 90% от предвидените нови заглавия не са излезли в определения срок, а в Асоциацията очакват около 40% спад в книжната продукция през 2020 г.

„Това не е учудващо, след като в продължение на близо два месеца не влизаха хора в книжарниците, особено в тези от моловете, където е около 30% от бизнеса с книги у нас – убеден е Светлозар Желев, ръководител на Националния център за книгата към НДК. – Да, големите издателства и книжарски вериги имат сайтове, през които могат да реализират продажби, но онлайн търговията на книги у нас все още не е толкова активна. Хората си купуват какво ли не през интернет, но електронният пазар на книги е много малък. Може би тези, които четат, са по-консервативни и биха искали да разгърнат книгата, преди да решат да купят, отколкото просто да си я поръчат в мрежата.”Мнението споделят и в АБК. „Допитването ни до членовете на Асоциацията показа, че въпреки пика в онлайн продажбите през пролетта, нашият сектор се оказа с около 40% надолу. Тоест те не могат да компенсират традиционния пазар на книги, защото книги през интернет достигат предимно до младата публика, а четящата аудитория е и от хора, които не ползват този тип търговия”, казва Десислава Алексиева.Според Желев не е за пренебрегване и фактът, че още на 8 март, тоест пет дни преди официалното обявяване на извънредното положение, мнозина от книжарите спират плащанията си към издателите дори за вече продадени книги. Така издателствата са поставени пред абсолютна липса на финансови средства, тъй като близо 70% от бизнеса с книги се формира от големия оборот на новите заглавия. Така през март и април се появяват едва около 20 нови издания, докато обичайно седмично броят им е над 100.
1 2
Exit
Exit >
Жив

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ