Австрийският конституционен съд отмени забраната за забрадки в училище

Селективната забрана се отнася изключително до ученичките-мюсюлманки и по този начин ги отделя по дискриминационен начин от останалите ученици, се казва в решението

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 12 December 2020 09:22 >
Австрийският конституционен съд отмени забраната за забрадки в училище
Източник: Shutterstock
Австрийският конституционен съд реши, че законът, забраняващ носенето на забрадка от момичета на възраст до 10 години в училище, е дискриминационен, като отмени мярката, въведена от управляващите консерватори по времето, когато бяха в коалиция с крайнодясната Партия на свободата, съобщи Ройтерс.

Законът не споменаваше конкретно забрадките, а забраняваше „религиозно облекло, свързано с покриването на главата“. Съдът обаче прецени, че забраната явно е насочена срещу мюсюлманските забрадки, посочва БТА.

„Селективната забрана (...) се отнася изключително до ученичките-мюсюлманки и по този начин ги отделя по дискриминационен начин от останалите ученици“, каза председателят на съда Кристоф Грабенвартер.

Консервативният канцлер Себастиан Курц в момента е в коалиция с левите Зелени, но коалиционното им споразумение включва много политики, въведени по времето на коалицията с Партията на свободата, включително план за разширяване на забраната на забрадките и за ученичките на възраст до 14 години.

Структурата, която официално представлява мюсюлманите в Австрия, Общността на ислямската вяра, която подаде жалбата до Конституционния съд, приветства решението. „Осигуряването на равни възможности и самоопределение за момичетата и жените в нашето общество не се постига със забрани“, се казва в изявление на организацията.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ