Какво значи 95% ефикасност на ваксина срещу коронавирус

Не, това не означава, че 95 от 100 получили ваксината ще бъдат защитени

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 28 November 2020 11:01 >
Какво значи 95% ефикасност на ваксина срещу коронавирус
Източник: Shutterstock
Основните производители на ваксина срещу Covid-19 се надпреварват да презентират качествата на продукцията си, а светът е нетърпелив да получи качествено лекарство. Pfizer и BioNTech обявиха, че тяхната ваксина има ефикастност от 95 процента. Moderna посочи 94,5%. В Русия производителите на ваксината Спутник твърдят, че тяхната ефикастност е над 90 процента.

„Това са стойности, които променят играта, защото очаквахме ефективност от 50 до 70 на сто“, каза д-р Грегъри Поланд, изследовател на ваксини в клиниката Mayo пред „Ню Йорк Таймс“. А американския регулатор по храните и лекарствата обяви, че обмисля да предостави спешно одобрение за ползване на ваксини, които показват едва 50% ефикасност.

От заглавията в пресата мнозина предполагат, че 95 от 100 души получили ваксината, ще бъдат защитени от болестта. Но изпитанията не показват точно това. Представянето на ваксините в реалния свят ще зависи от много фактори, на които все още нямаме отговори - като например дали ваксинираните могат да получат асимптомни инфекции и колко хора ще бъдат ваксинирани.

Ето какво трябва да знаете за действителната ефективност на тези ваксини.

Фундаменталната логика зад днешните изпитания на ваксини е разработена от статистици преди повече от век. Изследователите ваксинират някои хора и дават плацебо на други. След това изчакват участниците да се разболеят и гледат колко от заболяванията идват от всяка от групите.

В случая с Pfizer, например, компанията набра 43 661 доброволци и изчака 170 души да прояват симптоми на Covid-19 и след това да дадат положителен тест. От тези 170, 162 са получили плацебо, а само осем са получили истинската ваксина.

Pfizer изчисляват частта от доброволците във всяка група, които се разболяват. И двете фракции бяха малки, но фракцията на неваксинираните доброволци, които се разболяха, беше много по-голяма от фракцията на ваксинираните. След това учените определиха относителната разлика между двете групи. Учените изразяват тази разлика със стойност, която наричат ​​ефикасност. Ако няма разлика между ваксината и плацебо групите, ефикасността е нула. Ако никой от болните не е бил ваксиниран, ефикасността е 100 процента.

95 процента със сигурност е убедително доказателство, че ваксината работи добре. Но тази стойност не ви казва какви са шансовете ви да се разболеете, ако се ваксинирате. И сама по себе си не казва колко добре ваксината ще се справи с Covid-19.

Каква е разликата между ефикасност и ефективност?

Ефикасността и ефективността са свързани помежду си, но не са едно и също нещо. И експертите по ваксини казват, че е изключително важно да не се смесват. Ефикасността е просто измерване, направено по време на клинично изпитване. „Ефективността е доколко добре действа ваксината в реалния свят“, каза Наор Бар-Зеев, епидемиолог от Института за обществено здраве „Джонс Хопкинс“.

Възможно е ефективността на коронавирусните ваксини да съответства на тяхната впечатляваща ефикасност при клинични изпитвания. Но ако предишните ваксини са някакъв ориентир, ефективността може да се окаже по-ниска.

Несъответствието възниква, защото хората, които се присъединяват към клинични изпитвания, не са идеално отражение на населението като цяло. В реалния свят хората могат да имат множество хронични здравословни проблеми, които биха могли да попречат на защитата на ваксината.

Какво точно правят тези ваксини?

Клиничните изпитвания, провеждани от Pfizer и другите компании, са специално разработени, за да се види дали ваксините предпазват хората от заболяване от Covid-19. Ако доброволците развият симптоми като треска или кашлица, те биват тествани за коронавирус. Но има изобилие от доказателства, че хората могат да се заразят с коронавирус, без никога да проявят симптоми. И така е възможно редица хора, които са се ваксинирали в клиничните изпитвания, също да са се заразили, без никой да е разбрал. Ако такива случаи наистина съществуват, нито един от тях не е отразен в 95-процентната степен на ефикасност, обявена от компанията.

Хората, които са безсимптомни, все още могат да заразяват други. Някои изследвания предполагат, че те произвеждат по-малко вируси, което ги прави по-малка заплаха от симпотмните заразените. Но ако хората се ваксинират и след това спрат да носят маски и да вземат други мерки за безопасност, шансовете им да разпространяват коронавируса сред другите могат да се увеличат.

„Може да се получи парадоксална ситуация, при която нещата да се влошат“, каза д-р Бар-Зеев.

Дали тези ваксини ще спрат епидемията?

Ваксините не защитават само хората, които ги получават. Тъй като забавят разпространението на вируса, те могат с течение на времето да намалят новите нива на инфекция и да защитят обществото като цяло.

Учените наричат тази широка форма на ефективност въздействие на ваксината. Ваксината срещу едра шарка оказа най-голямо въздействие от всички, изпращайки вируса в забвение през 70-те години. Но дори ваксина с изключително висока ефикасност в клиничните изпитвания ще има малко въздействие, ако я получат малцина.

„Ваксините не спасяват животи. Програмите за ваксинация спасяват животи“, казва А. Дейвид Палтиел, професор в института по обществено здраве към Йейл.

Миналата седмица Палтиел и колегите му публикуваха проучване в списанието Health Affairs, в което симулират предстоящото въвеждане на ваксини срещу коронавирус. Те моделираха ваксини със степен на ефикасност, варираща от висока до ниска, но също така взеха предвид колко бързо и широко ваксината може да бъде разпространена, докато пандемията продължава да бушува.

Резултатите, каза Палтиел, бяха сърцераздирателни. Той и колегите му установиха, че когато става въпрос за намаляване на инфекциите, хоспитализациите и смъртните случаи, разгръщането на ваксинационните програми има значение точно толкова, колкото и ефикасността на ваксините.

„Времето наистина изтича“, предупреждава той. „Инфраструктурата ще допринесе поне толкова, ако не и повече, от самата ваксина за успеха“.
Exit
Exit >
Жив

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ