Евън-Алексис Крист ще дирижира „Електра“ от Рихард Щраус в Софийската опера

Операта се изпълнява за пръв път у нас, постановчик е Пламен Карталов

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 14 November 2020 11:32 >
Евън-Алексис Крист ще дирижира „Електра“ от Рихард Щраус в Софийската опера
Евън-Алексис Крист
Евън-Алексис Крист ще дирижира „Електра“ от Рихард Щраус в Софийската опера на 26 и 29 ноември от 19 часа. Това ще първото изпълнение у нас на операта на големия композитор, първоначално насрочено за началото на годината, но отменено заради пандемията.

„Електра“ е изпълнена за пръв път на 29 януари 1909 г. в Дрезден. Либретист е Хуго фон Хофманстал.

Постановчик на софийската премиера е акад. Пламен Карталов. Солисти в двете оперни вечери са Гергана Русекова, Йорданка Милкова и Мариана Цветкова – в ролята на Клименестра, Лилия Кехайова и Диана Гуглина – в ролята на Електра, Радостина Николаева и Цветана Бандаловска – като Хризотемида, Даниел Острецов и Емил Павлов – като Егист, и Атанас Младенов и Веселин Михайлов – в ролята на Орест.

Диригентът Евън-Алексис Крист е роден в Лос Анджелис в семейство на музиканти с гръцки корени. Прекарва детството си в Лас Вегас, като от малък свири на обой и пиано. Учи математика и композиция в Харвардския университет и дирижиране в Университета за музика и театър в Лайпциг.

От 2008 до 2018 г. е генерален музикален директор на Държавния театър в Котбус. Според критиката "той се справя чудесно" и внася "космополитност, харизма и ентусиазъм – това избърса праха от музикалния живот в театъра и вдъхнови многобройна нова публика". През 2010 г. жителите на града го избират за "Гражданин на Котбус на годината".

Концертните програми от серията "Осем световни премиери в осем концерта" получават възторжени отзиви в немската преса в продължение на няколко години, а през 2011 г. оркестърът печели наградата на Асоциацията на германските музикални издатели за най-добра концертна програма сред всички немски оркестри. За първи път в своята 100-годишна история оркестърът предприема турнета в чужбина и осъществява няколко записа за компактдиск. Заедно с музиканти от оркестъра той развива новаторски формати като нова серия фамилни концерти, концерти в полунощ, флашмобове, кросоувър (жанрово смесени) проекти и концерти с филмова музика. Високото качество на творческата работа на оркестъра получава признание и подкрепа с грантове с висока стойност, присъдени от фондация "Ернст фон Сименс", Берлинската академия на изкуствата, "Импулс Нойе Музик" и програмата на федералното правителство "Отлични оркестри в Германия".

След периода в Котбус концертни ангажименти отвеждат Евън-Алексис Крист при различни оркестри в Германия, между които Бременската филхармония, оркестъра на WDR Funkhaus, "Нордвестдойче филхармони", "Анхалтише филхармони" в Десау, Държавния театър на Заарланд и Държавния театър в Олденбург, както и на концертни сцени в чужбина. Сред тях са поредицата концерти с израелския симфоничен оркестър "Ришон Лезион", Тел Авив, през лятото на 2019 г. и "Оркестра Класика да Мадейра" през януари 2020.

Този сезон Евън-Алексис Крист дирижира Загребската филхармония на концерта за откриване на 150-ия сезон,което е и първият концерт на оркестъра след прекъсването на концертния сезон през пролетта.

През лятото на 2018 г. Евън-Алексис Крист дебютира на фестивала "Имлинг" с нова постановка на "Вълшебният стрелец" от Вебер с Мюнхенския симфоничен оркестър и "Орфей и Евридика" на Глук, а по-нататък е поканен за новите постановки на "Прилепът" от Йохан Щраус (2019) и "Пепеляшка" от Росини (2021).

В допълнение към богатия си класически репертоар, той дирижира над 60 световни премиери и е получава множество високи оценки за новаторските си концертни програми. Широкият му оперен репертоар включва всички големи опери на Моцарт, Вагнер, Щраус, Верди и Пучини, както и съвременни опери.

Евън-Алексис Крист вече е работил с над 50 оркестъра и оперни театри, включително концерти с Немския симфоничен оркестър в Берлин, Симфоничния оркестър на Зюдвеструндфунк (Щутгарт), Симфоничния оркестър на "Хесишер рундфунк" (Франкфурт), Бременската филхармония, Симфоничния оркестър на Мюлуз, Филхармоничния оркестър на Люксембург и гостувания в Театър Аалто Есен, Държавния театър във Висбаден, Държавната опера в Хановер, Държавния театър в Касел, театъра в Бон, Националния театър в Манхайм и театъра в Санкт Гален.

След София на Евън-Алексис Крист му предстоят концерти с Нюрнбергския симфоничен оркестър, Новия филхармоничен оркестър на Вестфалия, филхармоничния оркестър на Сараево и филхармоничния оркестър "Дуисбург" в Концертгебау – Амстердам.
Exit
Exit >
Жив

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ