ЕК опитва да ограничи властта на технологичните гиганти

Антимонополни мерки и нов тип облагане се очаква да предложи Комисията преди края на годината

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 29 October 2020 12:36 >
ЕК опитва да ограничи властта на технологичните гиганти
Заместник-председателят на Европейската комисия Маргрет Вестагер ще представи мерки за регулиране дейността на техноогичните гиганти.
Технологичните гиганти ще трябва да плащат по-честно данъците си и властта им ще бъде обуздана с въвеждане на новите правила за дигитален бизнес в Европейския съюз. Европейската комисия обяви, че това ще стане с въвеждането на две нови регулации за дигиталните услуги и за дигиталните пазари.

Целта ще е антимонополните регулатори да имат повече власт при разследване на пазарните практики на компаниите, както и те да плащат по-високи данъци в държавите, от където формират приходите и печалбите си. Подобни намерения вече бяха обявени от отделни страни членки, като за всеки от тях американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще отговори с наказателно облагане на европейски продукти, внасяни в САЩ.

Новото е, че така наречените „биг тех“ компании, каквито са „Амазон“, „Гугъл“, „Апъл“ и „Фейсбук“ от САЩ, както и китайските „Алибаба“, „Алиекспрес“ и др. придобиват все повече информация за потребителите в Европа на ниво физически лица и фирми. Много от компаниите опитват да предлагат и услуги като финансово посредничество, навлизайки в територията на банковия сектор и всичко това се разглежда с внимание поради факта, че инициативата е изцяло на компании, които не подлежат на контрол от Европейския съюз. В същото време обаче гражданите на ЕС са сред основните потребители на тези услуги.

Измеренията за това са в сферата на икономиката, но и на сигурността и Европейската комисияопитва да намали рисковете, които може да произлязат. Очаква се на втори декември вицепрезидентът на ЕК по въпросите на конкуренцията Маргрет Вестагер да обяви двата проекта за нови регулации.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ