Минният сектор в България има бъдеще

Успяваме, защото търсим промяната и непрекъснатото подобрение

Илия Гърков
Илия Гърков / 22 October 2020 07:55 >
Минният сектор в България има бъдеще
„Ада тепе“ е първият нов рудник в България от четири десетилетия
Текстът е част от приложение "Добивна индустрия", публикувано в брой 1 на списание BusinessGlobal

Крачките, които ние правим, въвеждайки технологични новости в индустрията, са разпознати както в България, така и в световен мащаб. Доказателство за това е големият интерес на много водещи международни минни компании към българските дружества на „Дънди Прешъс Металс“ и непрекъснатото  желание да  посетят рудник „Челопеч“ и да се запознаят с модела на работа на място.

Нужно е само да има благоприятен бизнес и обществен климат и минните предприятия в България могат да се модернизират, да следват съвременните модели на работа с ценности, които водят до развитие. От опит зная, че с нашата упоритост и нестандартно мислене имаме шанс да създаваме тенденции. Ако това се случи, ще се променят и възприятията за бранша, който все повече има нужда от високообразовани хора, които гледат в бъдещето.

Днес повече от всякога виждаме гигантската потребност от все по-съвършени технологии, изкуствен интелект, сигурни, бързи и екологосъобразни решения. Светът се развива много динамично, а в основата на това развитие стоят суровините, т.е. минната промишленост. Традициите ни в рудодобива и преработката на руди са все още живи. Цитирам мой преподавател, който казваше, че България е богата на бедни находища на полезни изкопаеми. Този факт ни дава предимство, тъй като, когато се научиш ефективно да използваш бедните находища, ставаш много по-конкурентоспособен. Съумеем ли да използваме ресурсите си правилно, да направим усилия и да се трансформираме като бранш, имаме реален шанс да се позиционираме като

лидер в минната индустрия в Европа

Ние в „Дънди Прешъс Металс“ в България сме успешни, защото търсим промяната, непрекъснатото подобрение, динамиката. Доказваме го ежедневно с работата си в Челопеч и Крумовград. Поставяме си предизвикателни и смели цели, които изискват нестандартни решения и вадят от зоната на комфорт. Дължим успехите си на нашите хора – обичта им към професията, мотивацията, знанията. Именно тук се крие тайната на успеха ни.

В нашия случай търсенето на промяна не е самоцел, а обмислен и аналитично обоснован мениджмънт инструмент. Разчитаме на солидния си оперативен модел на управление, който обединява интегрираното планиране, управлението на работата и процесите на анализ и подобрение.

Иновативните идеи имат все по-голямо място в минната индустрия и опитът ни показва, че когато успееш да създадеш работещи процеси в пресечните точки между базите данни, информационните технологии и традиционните минни практики, получаваш истинско технологично предимство.

В рудник „Челопеч“, където първо тестваме новостите, сме разработили специална рамка за иновативни процеси. От една страна, служителите се насърчават да търсят начини за промяна на основни бизнес процеси, а от друга, се осигуряват ресурси за новости. Компанията инвестира значителни средства, за да осигури възможност хората ни да се докоснат до най-доброто в световната минна индустрия. Пречупвайки го през специфичните условия на нашите находища, успяваме да сътворим нещо качествено ново.

Най-пресният ни и значим пример е колаборацията ни с американския стартъп „Ексин“. В търсене на оптимални решения за улесняване, обезопасяване и подобряване работата на екипа ни от маркшайдери в рамките само на една година партньорството ни даде резултати - беше разработен първият

автономен, самообучаващ се дрон, способен да се ориентира под земята

Компанията предостави експертизата на специалистите ни в отдел „Технически служби“, както и условията да се тества в реална подземна среда. За успеха на проекта се изискваха много часове отдаденост към проекта и търпение за взаимно учене – разработчиците на изкуствен интелект да разберат потребностите на минните инженери и спецификата на работата, както и на минните инженери да усвоят логиката и функционирането на  новите интелигентни системи. Тези усилия обаче произведоха резултат, който буквално предизвика технологична революция в минното дело – с изпълняването на автономна мисия дронът осигурява безопасност, като достига и се ориентира в труднодостъпни части, предоставя точна и качествена цифрова информация за скалния масив в среда без GPS и в пъти намалява необходимото време за работа. Благодарение на нашето партньорство създаденият изцяло нов продукт може да бъде ползван както за повишаване на ефективността в различни сфери на минното дело, така и за проучвателни и спасителни акции.

Програмата ни за организационна ефективност и индивидуална отговорност мотивира хората ни да постигат промяна в ключови модели на поведение на работното място. Именно смелостта на нашите колеги да обединяват опита, знанията си и мечтите си ни дава разпознаваемост в световен мащаб като дигитален рудник.

Модерността в дейностите на компанията ни произтича от факта, че реално има овластяване на служителите за новости, планиране на критично важни въпроси и стимулиране на новаторска култура на работното място. Ключът е в доверието - доверие в хората, доверие в компанията, доверие в партньорите и заинтересованите страни, с които минният бизнес се ангажира.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ