Нова генерация от 24 „дуални“ ученици влезе в „Асарел-Медет“

Това е правилният път, категорични са от гимназията в Панагюрище и от минното предприятие

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 22 October 2020 07:50 >
Нова генерация от 24 „дуални“ ученици влезе в „Асарел-Медет“
Дипломиране 2020
Текстът е част от приложение "Добивна индустрия", публикувано в брой 1 на списание BusinessGlobal

Старите хора в Панагюрско казват: „Който си има брада, да си търси бръснач“. Тази приказка е точен отговор на проблемите на родния бизнес, че няма подготвени кадри. Вместо да вика „неволята“, покойният вече ръководител на „Асарел-Медет“ АД проф. д-р Лъчезар Цоцорков заедно с управата на община Панагюрище и останалите едри предприемачи се заеха да „произвеждат“ необходимите работници. Първите разговори на тази тема бяха още в началото на изминаващото десетилетие. Тогава бизнесът в Панагюрище осъзна, че не му трябват митничари и администратори, а е редно местната професионална гимназия да изпраща към предприятията електромеханици, обогатители, монтьори, оптици – хора, за които ще има хляб и кариера. Така тръгна в Панагюрище дуалното обучение – през 2015 г. с първия пилотен за страната випуск, който хвърли шапки за завършването си през миналата година.

Резултатът не закъсня и през лятото на 2019 г. „Асарел-Медет“ се сдоби с първите 14 нови попълнения. За всички тези момчета и момичета обаче обстановката беше позната, защото две години по-рано те вече бяха станали част от екипа на дружеството. Още от 11-и клас те бяха в реална работна среда, получаваха заплати за обучението си и отпуски като всички останали работници в минното предприятие. Но най-важното – от първия ден като титулярни работници влязоха с летящ старт в професията, а задължителният дебютантски стрес остана далеч в миналото. Бившите им наставници пък знаеха какво могат да очакват от младежите, след като две години по-рано самите те са започнали да им дават хляба в ръцете.

Преди месец с детството се раздели и вторият випуск от дуалното обучение и 10 зрелостници получиха предложения да започнат работа в „Асарел-Медет“, след като завършиха Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм, наследник на минния техникум в града. Професионален поглед към модела „дуално обучение“ хвърля класният ръководител на тазгодишните абитуриенти Дечка Мангова. Тя споделя, че този формат е повече от успешен, защото е еднакво полезен за всички страни – дава на училището ученици, на предприятието – работници, на завършилите – реализация, а на региона – бъдеще. Класната казва, че „дуалното“ е добре припомнено старо, защото бившият техникум и по-рано е изпращал учениците си на производствени практики и стажове в тогавашния МОК „Медет“ и по-късно в „Асарел“. Тя отбелязва, че сега тази форма е надградена, учениците имат свои наставници в производството, получават възнаграждения за обучението си, а по празници дори взимат бонуси като титулярите. „Учениците от моя клас израснаха пред очите ми през последните две години и от деца се превърнаха в големи мъже и жени. Помъдряха внезапно, започнаха да разсъждават като зрели и отговорни хора“, разказва Дечка Мангова.

Нейният випуск бе наречен на шега „корона випуска“, но всъщност неочакваната пандемия отне на младежите последните дни в класната стая, ала им даде шанса да се подготвят по-добре за държавните изпити и за кандидатстването. Така мисли и Валентин Данков, един от отличниците на випуска, който минал конспекта за практическия изпит по възможно най-ефективния начин – изградил нова електрическа инсталация на два етажа у дома. „Това се оказа чудесен тест преди изпита и там всичко ми беше като прочетена книга“, споделя той. Вече се е записал студент в Техническия университет в Габрово, но ще учи задочно, защото започва работа в минното предприятие. Впрочем той тръгва по пътя на брат си Стойно, който също работи в „Асарел-Медет“ и учи в града край Янтра. Освен за учение и за работа Вальо е имал време и за любимия футбол. В Панагюрище е известен като непробиваем защитник в юношеския тим на ФК „Оборище“, като споделя, че спортът му е дал много – дисциплина, верни приятели и емоция. Отделно от това Валентин не е спирал да работи и да помага на семейството през годините на обучението си.

Зад гърба на Вальо във футболния тим стои Преслав Йорданов, който е вратар при младите „войводи“. С лек характер, Преслав обича забавленията и минава за един от най-цветните представители на випуска. Винаги с широка усмивка, енергичен и контактен, той влиза в живота с онзи симпатичен ентусиазъм, който не може да бъде охладен от нищо и никого. Младежът не крие, че освен компетентност и подкрепа в „Асарел-Медет“ е срещнал много интересни и нестандартни хора, с които работата се усеща и като забавление. Въпреки младежката си енергия и той като Вальо е предпочел задочната форма на обучение в Минно-геоложкия университет „Свети Иван Рилски“ в София, защото иска да остане в Панагюрище и да работи в минната компания.

По подобен начин е начертал пътя си и Иван Обретенов, който е отличникът на випуска. И той също е студент в МГУ, като вече е получил покана за работа в „Асарел-Медет“. Според близките му Иван е роден инженер, защото непрекъснато човърка и поправя нещо. Най-вече моторите си. Фен на изживяванията на две колела, той казва, че често „чисти“ главата си по шосетата. Но рокерската му натура не е пречка да бъде отговорен към учението и устремен към бъдещата си професия. Като отличник на випуска и един от най-успешните ученици в града Иван получи през юли от кмета Никола Белишки наградата „Златен ключ“.

И тримата абитуриенти са много различни, но общото между тях е, че имат родители, които работят в „Асарел-Медет“. Вальо, Преслав и Иван са твърдо решени да продължат династичната традиция и да останат да живеят и работят в Панагюрище.

УСПЕШНИЯТ МОДЕЛ

Плодовете на дуалния модел на обучение вижда днес директорът „Човешки ресурси“ в „Асарел-Медет“ АД Бисерка Янева. Само преди месец тя проведе интервюта за работа със завършилите гимназисти и е впечатлена от съчетанието на ранна мъдрост и енергията на младостта, показана от кандидатите. „Това е една изключително ефективна и модерна форма, която решава част от кадровите проблеми на бизнеса. Ние инвестираме в тези хора, но те идват след това при нас подготвени, знаещи, сработени с екипа. Другото предимство е, че можем да направим заявките за отделните випуски по бройки и специалности, след като анализираме нашите потребности като работодател. Хубавото е, че тази нова генерация внася свежест в екипите, а самите ръководители и работници с удоволствие споделят своите знания, защото отсреща имат младежи, които са решили, че бъдещето им е свързано с „Асарел-Медет“ АД. Твърдо сме решени да продължим да утвърждаваме този модел, защото това е правилният път“, споделя Бисерка Янева.
 
ЗА 5 ГОДИНИ

Пътят към успеха на дуалната форма съвсем не е лек и равен и събирането на първия випуск не е лесно. През 2015 г. учителите от гимназията, служители на „Асарел-Медет“ и останалите предприятия буквално чукат от врата на врата, за да представят програмата пред потенциалните кандидати. Пет години по-късно се оказва, че много седмокласници с добри резултати вече остават извън списъка заради сериозната конкуренция.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ