Да следваш ценностите си, да помогнеш навреме

В условията на ковид-кризата компаниите от Група ГЕОТЕХМИН гарантираха работния процес и запазиха работните места

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 22 October 2020 07:42 >
Да следваш ценностите си, да помогнеш навреме
На заседание на Националния съвет на Българския червен кръст бяха връчени грамоти на „Геотехмин“ ООД и на „Елаците-Мед“ АД. Отличията са израз на признателността на БЧК към двете дружества за проявеното човеколюбие и съпричастност към каузата на организацията и в този нелек момент. На снимките: акад. Христо Григоров, председател на Националния съвет на БЧК, Доминик Хамерс, изпълнителен директор на „Геотехмин“ ООД (на снимката вляво), и инж. Костадин Найденов, генерален директор „Производство“ на „Елаците-Мед“ АД
Текстът е част от приложение "Добивна индустрия", публикувано в брой 1 на списание BusinessGlobal

Пандемията от коронавирус през 2020 г. постави на изпитание отговорността на компаниите. Те трябваше да предприемат незабавни действия, за да не допуснат разпространение на заболяването, на първо място, сред своите служители и в региона на своята бизнес дейност. Заедно с това трябва да преначертаят своите планове на фона на прогнозите за очакваната глобална икономическа криза в следващите години. В ерата на Covid-19 и след нея дружествата са изправени пред предизвикателството непрекъснато да доказват своята отговорност – в икономически план, към служителите си и към обществото.

Следване на ценностите

Според изследвания хората вярват, че тяхната компания има ясна цел и ценности, когато с решенията си ръководството показва, че се придържа последователно към тези ценности, дори с цената на намаляване на рентабилност.

Когато в средата на март в България бе въведено извънредното положение, а в следващите седмици приходите в миннодобивната дейност намаляха заради срива на цените на медта на международните фондови борси, ръководството на Група ГЕОТЕХМИН се стремеше към намирането на баланс между краткосрочни и дългосрочни приоритети. „Трябва да анализираме възможните проблеми, които може да възникнат в следващите месеци, и да имаме готовност да реагираме с добри решения. Нека не забравяме колко важен за успеха на бизнеса и за хората е балансът между краткосрочни и дългосрочни приоритети“, написа в обръщение до директорите на дружествата управителят на „Геотехмин“ ООД проф. дтн инж. Цоло Вутов.

В тези нелеки времена усилията на компаниите от групата са насочени към гарантирането на
 
непрекъсваемост на бизнеса, продължаването на работния процес
 
в дружествата и запазването на работните места. „Елаците-Мед“ АД, най-голямото дружество в Група ГЕОТЕХМИН и едно от водещите в добивната индустрия в страната, продължи да изпълнява производствената си програма. „Бяха въведени засилени санитарни мерки и разделение на смените и екипите, така че предприятието да продължи да работи нормално. В изпълнение на заповедите на министъра на здравеопазването беше редуциран присъственият състав чрез работа от разстояние за позициите, за които има такава възможност, и ползване на платен годишен отпуск по график“, казва инж. Драгомир Драганов, изпълнителен директор на „Елаците-Мед“ АД.

В условията на извънредното положение дружествата от групата оптимизираха някои разходи и бяха отложени определени инвестиционни проекти. Компаниите „Геотехмин“, „Геострой“, „Геотрейдинг“, „Елаците-Мед“, „Експлозивпрогрес“ и „Геопроект“, които са членове на Българската минно-геоложка камара, поставиха на преден план дългосрочните си приоритети и оцениха социалното въздействие на пандемията върху хората.„Търсенето на добро решение в краткосрочен план беше трудно упражнение. Знаете, че кризата е на прага, приходите намаляват, но е трудно да се прогнозира колко дълго ще продължи. Трябваше да действаме бързо и решително още в първите дни на извънредното положение. Мерките, които предприехме, са с оглед на дългосрочното развитие на Група ГЕОТЕХМИН. Много важно е запазването на работните места на служителите и работниците. Това е не само социален въпрос, а и въпрос за нашата конкурентоспособност и непрекъснатост на бизнеса в кризата – казва Доминик Хамерс, изпълнителен директор на „Геотехмин“ ООД. - Друг важен въпрос в нарушената транспортна среда е да осигурим непрекъснатост на веригата на доставките за производство в средносрочен план. Това е свързано с увеличаване на разходите и усилията и е от решаващо значение за продължаването на бизнеса.“

Здраве и безопасност

В условията на извънредното положение и епидемичната обстановка бяха предприети допълнителни мерки по оценка на риска и превенция срещу заболяването сред работниците и служителите в дружествата. Компаниите се съобразяват с препоръките на Световната здравна организация и българските институции за превенция срещу Covid-19. Наред със своевременната информационна кампания още от първите дни на извънредното положение са осигурени предпазни средства и дезинфектанти за служителите, а в помещенията се прави периодична дезинфекция. Служителите, чиито задължения позволяват, работят от домовете си, за да бъдат спазени изискванията за социална дистанция.

Грижа за обществото

Във времето на Covid-19 се грижим за нашето здраве, но в същото време и за здравето на другите. Това голямо предизвикателство пред човечеството ни кара да бъдем по-добри и всеки ден да преоткриваме ценността на човеколюбието, съпричастието, взаимната помощ. Сътрудничеството с местните общности и социалната отговорност е традиция за Група ГЕОТЕХМИН. Още в първите дни на извънредното положение „Елаците-Мед“ се обърна към кметовете на общини в Средногорието и региона на Етрополе, за да попита от какво имат нужда. Така започна доброволна инициатива на „Елаците-Мед“ и „Геотехмин“ за дезинфекция на обществени места около здравни центрове, пощи, спирки, улици и др. в общините Етрополе, Мирково, Чавдар, Челопеч, Златица. Кметовете на населените места оценяват тази помощ като изключително навременна. В момент, когато предпазните средства и дезинфектантите не достигаха, те получиха подкрепа от Група ГЕОТЕХМИН.

„Елаците-Мед“ подпомогна в борбата срещу разпространението на Covid-19 и своите пенсионери. В навечерието на великденските празници екипи на компанията разнесоха предпазни средства, дезинфектанти и традиционни подаръчни пакети за пенсионерите, работили в медодобивната компания, до техните домове.

 Граждански дълг

За Група ГЕОТЕХМИН помощта за институции, медицински заведения и уязвими групи от хора в борбата срещу Covid-19 е въпрос на граждански дълг. За да подкрепят медиците на първа линия, компаниите от групата се включиха в редица дарителски кампании за Министерството на здравеопазването, Военномедицинска академия, Националния център по заразни и паразитни болести, УМБАЛ „Св. Екатерина“ и Българския червен кръст, с който има изградено дългогодишно партньорство. Подпомогнати бяха общинските болници в Луковит, Елин Пелин и Пирдоп, МБАЛ „Проф. д-р Ал. Герчев“ в Етрополе. „Геотехмин“ бе сред членовете на Българската минно-геоложка камара, които дариха средства за два полета от Китай за доставка на предпазни средства и медицински консумативи. Компанията помогна на Дома за стари хора в с. Гара Орешец, в който през април имаше 11 потвърдени случая на заразяване с новия коронавирус. Обитателите му получиха дарение от предпазни костюми, защитни средства и безконтактни термометри, а три от домовете за възрастни хора и хора с физически увреждания в община Димово – пакети храна.

В условията на пандемия изпълнението на стратегиите на компаниите обикновено изисква висока концентрация на усилия и ресурси. Това може да доведе до намаляване на някои рутинни дейности, които не са пряко свързани с изпълнението на най-важните цели и грижата за здравето на хората. Навременната реакция и оказаната подкрепа от страна на компанията в борбата срещу Covid-19 ще се помни от служителите и много други партньори. А ръководството на Група ГЕОТЕХМИН, от своя страна, е благодарно на служителите и всички заинтересовани страни за голямата отговорност и солидарност.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ