Експерт: По-вероятно е да се намери лечение, отколкото ваксина срещу Covid-19

Натрупа се умора у хората и пада гардът за защита и за предпазване, смята доц. Добрин Василев

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 18 October 2020 11:17 >
Експерт: По-вероятно е да се намери лечение, отколкото ваксина срещу Covid-19
Източник: МБАЛ "Александровска"
Доц. Добрин Василев
Най-вероятно ще се окаже, че гените, които носим, определят как ще протече коронавирусната инфекция. Вече започват да се натрупват все повече доказателства за това, заяви пред БНР доц. Добрин Василев, началник на Клиниката по кардиология в МБАЛ „Александровска“. "Ще бъде изключително трудно да се направи ефективна ваксина срещу вируса, причиняващ Covid-19", посочи той. „Лично аз си мисля, че по-вероятно е да се намери някакво лечение. В момента вероятно ремдесивирът е начален препарат, от който да се тръгне. Вече за ваксината ще трябва повечко да почакаме“, казва доц. Василев. Той припомни случая с двата предишни коронавируса и припомни, че ваксина и решение така и не са били открити.

"За 40% от хората се счита, че карат коронавирусната инфекция абсолютно безсимпомно, 5% я прекарват критично, доказано е, че мъжете са предразположени към по-тежко протичане на заболяването", обобщава медикът. 

„Натрупа се умора у хората и пада гардът за защита и за предпазване. Източна Европа е прекрасен пример за това колко са важни противоепидемичните мерки. През пролетта се говореше колко е резистентна Източна Европа за вируса, как не се предавал, как сме ваксинирани с BCG и с не знам още какво си и виждаме какво се случва в момента. Буквално вирусът ни „разката“. Това, което се промени от пролетта досега – мерките и неспазването им от населението“, коментира доц. Добрин Василев.

Относно намаляването на карантината с няколко дни, лекарят отбеляза, че шансът за заразяване намалява силно след няколко дни, но не е равен на нула. Това обаче е така и при 14-дневна карантина, както и при наличие на отрицателен PCR тест, отбеляза Добрин Василев.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ