Кардиолог: Системата няма да издържи при запазване на темпа на разпространение на COVID

Днес бе отчетен рекорден брой нови COVID случаи в България - 436 при направени 5 431 PCR теста

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 07 October 2020 09:57 >
Кардиолог: Системата няма да издържи при запазване на темпа на разпространение на COVID
Източник: Shutterstock
Ако се запази това ниво на разпространение на COVID-19 здравната ни система няма да издържи. Това заяви пред бТВ националният консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров и добави, че някои болници вече изпитват затруднения.

„Последните два дни имах трима пациенти, които ми казват, че са имали записани часове, но поради ситуацията с COVID-19 не са дошли“, каза още проф. Петров и подчерта, че в световната статистика вече е отчетен подобен проблем и при нас сега идва, а именно – усложнения при пациенти поради отлагане. Отлагане заради страх или забавяне на екипа поради отклоняване на ресурса.

„За съжаление имаме неглижиране, включително на спешни сърдечно-съдови състояния поради COVID-19 причини. Това води до повишаване на смъртността“, допълни проф. Петров.

В България от март месец насам бяха затворени сърдечни отделения, за да обслужат COVID-пациенти. И тези пациенти, които не знаят, идват в една болница, чието кардиологично отделение е превърнато в COVID-отделение и те са пренасочвани, обясни проф. Петров.

Междувременно днес бе отчетен рекорден брой нови COVID случаи в България. Те са 436 при направени 5 431  PCR теста, сочат данните на Единния информационен портал за изминалото денонощие. Това е най-високият брой новозаразени за денонощие от регистрирането на заболяването у нас.

Най-много са новите случаи  в София-град - 135. В Пловдив са 40, в Бургас - 38. Следват Стара Загора - с 27 нови случая и Благоевград - с 25.

8 души с коронавирус са починали в страната през изминалото денонощие, 131 са оздравелите.

В болница остават общо 971 пациенти, при които е потвърдена коронавирусна инфекция, от тях 57 са в интензивни отделения.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ