"Алфа Рисърч": 6 партии влизат в парламента, ако изборите са днес

Протестите, сблъсъкът между институциите и засиленият медиен фокус върху корупцията увеличават ерозията на доверието към управляващите

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 05 October 2020 16:21 >
"Алфа Рисърч": 6 партии влизат в парламента, ако изборите са днес
Източник: Shutterstock
Ако изборите бяха днес с най-голяма вероятност бихме имали шестпартиен парламент, който предвид позициите и (не)съвместимостите между основни политически сили би бил изправен пред сериозни трудности да излъчи правителство, коментират от "Алфа рисърч" на базата на изследване, част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани, предаде БТА.

Данните са от проведено в периода 21 - 30 септември национално-представително проучване сред извадка от 1031 пълнолетни граждани. Сред твърдо решилите да гласуват, ГЕРБ и БСП сближават позиции, като ГЕРБ продължава да води с 0.9 на сто пред левицата (20.5 процента срещу 19.6 на сто). Анализът показва, че парадоксалното на пръв поглед удържане на позиции от ГЕРБ се дължи на два основни фактора - ре-мобилизацията на твърдото ядро и на слабото преминаване на негови избиратели към конкурентни партии вдясно.

Протестите започнаха със силна модернизационна заявка, но в хода им най-силен тласък получи протестният ляво-популистки вот, отливащ се към поредните "нови" проекти, отбелязват социолозите. Точно поради този ефект, "Има такъв народ" на Слави Трифонов продължава да бъде трета политическа сила (с 14.9 на сто подкрепа от гласуващите), но с известен спад в мобилизацията за гласуване сред неговите привърженици.

"Демократична България" запазва сериозния скок в подкрепата си от началото на протестите, но за момента без по-високо натрупване (9.4 на сто от гласуващите). Така тя дели 4-то-5-то място с ДПС, което също бележи вътрешна мобилизация и достига 9.9 на сто вот. Бонусът, който новите протестни проекти получиха от масовите демонстрации, личи и в ръста на "Изправи се БГ" на Мая Манолова (до 4.6 на сто от гласуващите.) Като най-сериозни губещи се очертават Обединени патриоти (3.8 на сто) и Воля (0.3 на сто), които засега остават под чертата. "Републиканци за България" биха получила 0.2 на сто, според данните.

От "Алфа рисърч" отбелязват, че 10.1 на сто от твърдо решилите да гласуват все още избират кого да подкрепят, което може да пренареди редица позиции в реална ситуация на вот.
1 2 3
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ