КНСБ иска увеличаване на данъците върху доходите на хора и фирми на 15%

В предложението си за данъчна реформа синдикатът настоява за намаляване на ДДС с 5 на сто и въвеждане на допълнителни налози

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 25 September 2020 09:38 >
КНСБ иска увеличаване на данъците върху доходите на хора и фирми на 15%
Източник: Shutterstock
КНСБ настоява за реформа на данъчната система, която ще увиличи доходните налози за физически и юридически лица, като същевремнно падне ставката на ДДС, предаде БНР. Синдикатът ще дискутира идята си на форум, в който трябва да участват финансовият министър Кирил Ананиев, управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов, депутати, представители на академичните среди и на социалните партньори. Целта на КНСБ е чрез такава данъчна политика да се намалят неравенствата и по-справедливо да се преразпределят публичните финанси на държавата.

Ключов момент във визията на синдиката е предложението 15/15/15, а именно обща ставка от 15 процента за ДДС, 15 процента за данъка върху доходите на юридическите лица и 15 процента върху доходите на физическите лица. В момента общият ДДС е 20 на сто, а данъкът върху доходите е 10%.

КНСБ настоява и за въвеждане на необлагаем минимум в размера на минималната работна заплата. Сметките сочат, че хазната ще изгуби малко над 4,6 млрд. лева от тези промени, но според синдикалните експерти мерките могат да се генерират около 4 млрд. лева приходи от въвеждане на допълнителни данъци, например данък от финансовите транзакции, еднократен данък "Богатство" за 2020 година, дигитален данък и други.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ