Специализирания съд произнесе доживотни присъди за атентата в Сарафово

Ливанците Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан бяха осъдени задочно и се издирват от Интерпол

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 21 September 2020 13:54 >
Специализирания съд произнесе доживотни присъди за атентата в Сарафово
Петчленен състав на Специализираният наказателен съд произнесе присъдите по делото за атентата на бургаското летище „Сарафово“ преди 8 години.

Ливанците Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан са осъдени на доживотен затвор без право на замяна при специален режим.

Двамата са задочно подсъдими и се издирват с червена бюлетина на Интерпол за атентата, при който загинаха българският шофьор Мустафа Кьосев, петима израелци и самият извършител. Ранени бяха близо 40 души.

Присъдата не е окончателна.

Във финалната си пледоария миналата седмица прокуратурата поиска доживотен затвор без замяна за двамата задочно подсъдими за атентата.

Според обвинителния акт автор на атентата е алжирският гражданин Мохамед Хасан ел Хюсейни. Той е действал в съучастие с ливанците Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан. Тримата били свързани по различен начин с военното крило на радикалното ливанско движение „Хизбула“.

По-рано служебните адвокати на двамата подсъдими заявиха, че няма безспорни доказателства за вината им.

Днес съдът се съгласи с тезата на прокуратурата, че има достатъчно данни за вината на ливанците Фарах и Хасан ел Хадж Хасан, и че те са действали като помагачи на загиналия алжирец Мохамед  Хасан ел Хюсеини. Половин час отне на съда да изчете обезщетенията, които подсъдимите трябва да изплатят на наследниците на загиналите и на над 40 пострадали. Те варират от няколко хиляди до няколко милиона лева.

Освен това Фарах и Хасан трябва да внесат над 5 милиона лева в бюджета на съда държавна такса за исковете.

Как коментираха задочните присъди и високите искове адвокатката на Хасан ел Хадж Хасан Жанет Желязкова, тя е служебен защитник, Ивелин Димитров, който представлява единствената пострадала българка, екскурзоводката на фаталната екскурзия, и прокурорката Евгения Щъркелова.

„Тъй като аз нямам никакъв контакт с моя подзащитен, не мога да взема решение единствено и само въз основа на моето вътрешно убеждение. Аз трябва да бъда и запозната с мотивите, които са към присъдата, и чак тогава, евентуално ако установим, че има процесуални нарушения или имаме основания, които да са категорични за отмяна на тази присъда, чак тогава мога да взема решение да я обжалвам“, заяви Желязкова.

„Реално това е една декларативна присъда, която няма да бъде изпълнена, нито по отношение на наказанието, което е определено, нито по отношение на гражданските искове, които бяха уважени от съда в голям размер“, коментира от своя страна Ивелин Димитров.

До 15 дни ще стане ясно дали присъдите ще бъдат обжалвани пред Специализираният апелативен съд.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ