Марешки осъден на 4 години затвор за изнудване

Лидерът на "Воля" ще обжалва присъдата, смята, че с нея страната лъска имиджа си

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 14 September 2020 17:59 >
Марешки осъден на 4 години затвор за изнудване
Лидерът на "Воля" и зам.-председател на 44-тото Народно събрание Веселин Марешки е осъден за рекет и изнудване на 4 години затвор при общ режим на изтърпяване, постанови Варненският апелативен съд. Наложена му е и глоба от 8000 лева. Марешки заяви по БНР, че ще обжалва присъдата пред Върховния касационен съд.

Веселин Марешки и Красимира Колева са признати от варненските апелативни магистрати за виновни за това, че през 2014 г. са рекетирали Асен Миланов да плаща ежемесечно 10 000 лева, като са го заплашили с разрушаване на стопанисваното от него заведение и със създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност. Деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество.

Красимира Колева е оправдана за това, че е извършила деянието с цел пострадалият да поеме имуществено задължение спрямо нея.

Въззивната инстанция потвърди присъдата на Окръжния съд в останалата ѝ част – без уважение остават гражданските искове: 40 000 лв.  обезщетение за претърпени неимуществени вреди и 14 838,37 лв. за увредено имущество, съобщи БНР.

В предходното заседание съдебният състав намери за нужно да изясни имуществените отношения между Веселин Марешки и Красимира Колева. Затова съдът поиска справка от Агенцията по вписвания и разпита свидетел.

Днес в съдебната зала стана ясно, че заради заем от 65 хиляди лв. е била учредена договорна ипотека между съпругата на подсъдимия, в качеството й на управител на търговско дружество и Красимира Колева.

След приключване на въззивното съдебно следствие, се пристъпи към пледоариите на страните.

Представителите на държавното обвинение обясниха, че паричното задължение на Красимира към Веселин е причина за неговите действия. Отправянето на закана, придружено с последващо унищожаване на имущество са били насочени към „сломяване на волята и мотивиране на пострадалия Асен Миланов да започне да плаща рекет“. Прокуратурата и частният обвинител поискаха от въззивния съд да признае вината на двамата подсъдими.

Защитата на Веселин Марешки счита, че той не е извършил състав на престъпление. Не е имал и мотив за това, тъй като Красимира не е имала имуществено задължение към него. Той ѝ е помагал без да има материален интерес.

„Абсолютно съм убеден, че не съм направил нищо нередно“, заяви Марешки в интервю за БНР. И заподозря удобно съвпадение по време с това дело да се даде отговор на обвиненията към България, че няма  осъдени политици и олигарси.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ