Хора на Навални пробиха на изборите в Томск, където той бе отровен

Кандидатите на кремълската "Единна Русия" печелят в едва 9 избирателни окръга от 27

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 14 September 2020 17:39 >
Хора на Навални пробиха на изборите в Томск, където той бе отровен
Двама кандидати от лагера на руския опозиционер Алексей Навални са избрани в общинското законодателно събрание на сибирския град Томск, където се предполага, че той е бил отровен в разгара на предизборната кампания. Според предварителните резултати, публикувани на сайта на регионалната избирателна комисия, Андрей Фатеев и Ксения Фадеева побеждават в два избирателни окръга, съобщава Агенция "Франс прес", цитирана от БТА.

Партията на Кремъл "Единна Русия" печели изборите в сибирския град с 24,46 на сто от гласовете. Нейният резултат обаче е доста по-слаб от представянето й през 2015 г., когато получи 52%. Кандидатите на "Единна Русия" печелят в едва 9 избирателни окръга от 27, оставяйки останалите места за други политически формации.

В Томск, както и другаде в Русия, "Фондът за борба с корупцията" на Навални призова за "умен вот", с други думи за гласуване за онзи опозиционен кандидат, който има най-добри шансове за победа над прокремълския кандидат.

"Нанесохме тежък удар на "Единна Русия", каза Фадеева пред АФП и добави, че "митът, че опозицията не може да събере повече от 2-3 процента от гласовете, е разбит".
В Новосибирск - третия по брой на населението руски град и най-големия в Сибир, където Навални провеждаше кампания преди предпалагаемото си отравяне - негови кандидати спечелиха в пет избирателни окръга.

Сред тях е и местният ръководител на партийните му структури Сергей Бойко. Той води кампания едновременно срещу "Единна Русия", която загуби мнозинството си, и срещу Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ), обвинявана в съглашателство за разделяне на властта с партията на Кремъл.

"От "Единна Русия" бяха избрани 22 кандидати, спрямо 33 на предишните избори, а от комунистите - 8, при 15 преди това. Това е добър резултат", написа Бойко в Туитър.

 
Подобрение
Състоянието на Алексей Навални се подобрява, той е изключен от апарата за изкуствено дишане и от време на време може да става от леглото, се казва в изявление на берлинската болница "Шарите", в която се лекува руският опозиционер, съобщава АФП.

Лаборатории във Франция и Швеция потвърдиха германските изследвания, според които Навални е бил отровен с невротоксично вещество от рода на "Новичок".

 
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ