Държавата опитва да изтегли заем за 4 млрд. евро*

Лихвата ще покаже дали бавенето беше грешка

Стефан Антонов
Стефан Антонов / 14 September 2020 11:30 >
Държавата опитва да изтегли заем за 4 млрд. евро*
Източник: БТА
Здравният министър Кирил Ананиев

Българското правителство ще опита да привлече поне два и до четири милиарда евро, емитирайки облигации на международните пазари. Два източника на BGlobal съобщиха, че става дума за две емисии 10-годишна и 30-годишна. За целта, днес министърът на финансите Кирил Ананиев и нговият заместник Маринела Петрова ще отговарят на инвеститорски въпроси в конферентен разговор, насрочен за 13:00 часа българско време. Самото предлагане е планирано за утре.

Самото теглене на заема е нещо правилно предвид на разгръщащата се икономическа криза. Средстватата ще допълнят фискалния резерв на държавата и ще разширят капацитета на управляващите да предприемат антикризисни мерки.

Долната граница на търсената сума е същата сума, която правителството възнамеряваше да набере още през май, но се отказа заради високите лихви. От една страна периодът беше свързан с несигурност, заради липсата на общ европейски отговор срещу коронакризата. От друга, сключването на суап споразумение с Европейската централна банка допълнително повиши опасенията, че България се притеснява от по-сериозен удар на кризата и инвеститорите поискаха по-висока доходност по българския дълг, което провали поне една емисия на Държавни ценни книжа.

Още в края на февруари обаче имаше експерти по публични финанси и държавен дълг, които препоръчаха държавата да се ориентира към тегленето на нов външен заем, защото предстои криза и тя може да постави под натиск бюджета и осигурителните системи.

Дали правителството сбърка, като забави тегленето на нов заем, ще стане ясно като се види доходността по новоемитирания дълг и с колко тя е по-висока от доходността по германските ценни книжа със същата срочност.

 

Статията е допълнена в 13:19 часа с информация за горната граница на търсената за набиране сума. 

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ