Корнелия Нинова спечели изборите за председател на БСП

Лидерката на социалистите е получила над 80 процента гласовете при прекия избор

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 13 September 2020 11:03 >
Корнелия Нинова спечели изборите за председател на БСП
Корнелия Нинова е получила над 80 процента гласове от прекия избор за председател на БСП, предаде БГНЕС. Председателят на Централната комисия за провеждане на избора за председател на БСП Емил Войнов съобщи, че изборът за председател е бил честен и прозрачен за медиите.

Избиратели по списък са 80 236, от тях са гласували 53 807 са гласували. За Корнелия Нинова има 43 228 гласа или 81,5%. Войнов посочи, че това са предварителни резултати.

На второ място се нарежда досегашният заместник-председател на социалистите Кирил Добрев. Той е получил 7914 гласа или 14,9%. Трети остава Красимир Янков, за когото са гласували 1118 души или 2,1% последен е Валери Жаблянов със 759 гласа или 1,4%.
Вече са въведени резултатите от електронните таблици. Предстои да се обработят хартиените протоколи, но разликата едва ли ще бъде голяма.

“Окончателните изборни резултати ще станат ясни утре. Всички жалби и сигнали са несъществени и не влияят на крайния изборен резултат”, каза Войнов. Според правилата, партийната ЦИК трябва да обяви окончателните резултати от вота 48 часа след приключването му.

Решението за пряк избор на председател на партията беше взето от Конгреса на БСП през февруари 2017 г., по предложение на самата Корнелия Нинова.

“Вчерашният резултат в изборите за председател на БСП разрушава един основен мит, който придворните медии се опитваха да насадят в съзнанието на хората- че в БСП тече драматично разцепление. От година и половина ни внушаваха, че партията е в постоянен скандал. Това, че десетки хиляди социалисти се явиха пред урните показа, че прекият избор е реформа, която всички искат.” Това заяви Александър Симов, говорител на ПГ на „БСП за България“, пред БНТ. Той припомни, че след въвеждането му, на три поредни заседания на Конгреса е бил правен опит тази реформа да бъде свалена и унищожена.

“За първи път всеки един член на левицата имаше правото да избере кой да е лидерът на БСП и да каже мнението си”, подчерта народният представител. Той добави, че резултатът показва, че в БСП няма никакви колебания и бури, а всичко това е било една пушилка на върха на чашата.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ