Родители излизат на протест срещу съкращение на учител

През това лято е имало много случаи, подобни на техния, казват от екипа на омбудсмана

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 02 September 2020 17:58 >
Родители излизат на протест срещу съкращение на учител
Копие от жалбата на родителите
Родители и децата им, завършили вече първи клас в столичното 129 ОУ "Антим I" излизат на протест срещу решението на образователните органи да не зачетат интересите на учениците и да уволнят техния класен ръководител г-жа Цветанка Младенова, съобщи пред BGlobal Бисер Златанов, един от родителите. "Ние изчерпахме всички останали средства и затова се обръщаме към медиите, защото считаме, че общественият интерес е незащитен", казва той. "Наясно сме, че не сме единственият случай на уволнен учител - това лято се случиха уволнения в страната. От екипа на омбудсмана ни "успокоиха", че сме един от многото случаи, но не пожелаха да ни дадат по-подробна информация за случаи, които са с подобен казус", допълва Златанов.

На 30 юни родителите на учениците разбират, че учителката г-жа Младенова, назначена с едногодишен трудов договор, е с предизвестие за освобождаване на 4 септември. Родителите на 21 първокласници се организират във "Вайбър" и още на следващия ден се събират пред училището и изказват своето мнение в подкрепа на учителката. След това правят подписка в нейна защита, зад която стоят подписите на 24 родители. Освен това неколкоратно разговарят с директора на 129 ОУ, със зам.-министъра на образованието Катя Михайлова, с омбудсмана Диана Ковачева, с представители на други държавни органи. Своето искане за запазване на учителката на децата изпращат до МОН, до РУО - д-р Ваня Кастрева, до канцеларията на Омбудсмана на Република България. Но въпреки това предизвестието за освобождаване на г-жа Младенова не е спряно.

"Причините за нашата непримирима позиция и протест са в защита на образованието на децата и качествата на г-жа Младенова. Тя е отличен педагог и учител и създаде много дълбока връзка с учениците си и им предаде любов към знанията. Като преподавател аз съм впечатлен от нейното желание за работа и трудолюбие", казва Бисер Златанов, който е доцент във Факултета по журналистика и масови комуникации на Софийския университет.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ