КЗК ще гледа пак сделката между “Еврохолд“ и ЧЕЗ

Производството започва, защото съдът върна решението на антимонополния орган да не допусне сделката за българските активи на компанията

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 31 August 2020 14:00 >
КЗК ще гледа пак сделката между “Еврохолд“ и ЧЕЗ
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отново започва задълбочено проучване на намерението на "Еврохолд" да придобие непряк контрол върху предприятията от групата на ЧЕЗ - България, става ясно от съобщение на сайта на антимонополния орган.

Производството за придобиването на дружествата от групата на ЧЕЗ - България от регистрираната в Нидерландия "Ийстърн Юръпиън електрик къмпани" е започнато, след като административният съд върна на 22 юли решението на КЗК да не допусне сделката за българските активи на компанията.

Регистрираната компания е сто процента собственост на "Еврохолд“.

Припомням, че миналата година антимонополната комисия спря сделката за изключително кратък срок - десет дни, а мотивът, че над 77 на сто от приходите на "Еврохолд" са от застрахователни услуги, което би му дало предимство пир търговията на ток на свободния пазар.

Чешката компания се опитва да продаде българските си активи от няколко години, като първият кандидат за тях бе дружеството "Инерком" на Гинка Върбакова.

Сделката обаче така и не достигна крайна фаза, а след надпревара с индийска компания, "Еврохолд" остана лидер в опита за придобиване на активите.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ