Умерен оптимизъм за пазара на труда

Ръстът на безработицата се забавя, минималното обезщетение ще се увеличи

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 30 August 2020 11:05 >
Умерен оптимизъм за пазара на труда
Източник: БТА
Опашка пред бюрото по труда във Варна.
От края на май ръстът на безработицата в страната в резултат на коронакризата се забавя, показва анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ) по данни на Агенцията по заетостта. Темпът на това намаление от средата на май до средата на август е почти идеално линеен, независимо от началото на летния туристически сезон, което най-вероятно означава, че хотелите и ресторантите по морето не са назначили обичайните за сезона брой работещи, пише Андриан Николов от ИПИ.

Официалният коефициент на безработица към края на юли е 7,88% - с 0,5 пункта под равнището за юни, но с 2,6 пункта над юли 2019 г. Авторът отбелязва, че влошаването на условията на пазара на труда изглежда по-ограничено в сравнение с предишната криза, когато още през 2010 г. безработицата в България е над 10%, а последиците се чувстваха чак до края на 2013 г. Важна разлика е, че при тази криза ефектът е разпределен твърде неравномерно в регионално отношение, защото ограничителните мерки заради пандемията засегнаха най-силно туристическите общини.

Ако темпът на спад се запази, до началото на зимата може да се достигне предкризисното ниво на безработицата от около 200 000 души. Според Николов това не изглежда особено вероятно, защото изтичането на срока на мерките за подкрепа на заетостта ще принуди работодатели да освободят част от работниците, които задържат в момента благодарение на финансовата помощ от държавата. Не е преодолян и рискът от нова вълна от заболявания и ограничителни мерки наесен.

Към момента мярката за подкрепа на заетостта, известна като 60:40, при която държавата поема част от разхода на работодателите за техните служители, е с действие до 30 септември, като срокът беше удължен веднъж. По инициатива на правителството преди ден социалните партньори одобриха увеличение на минималното обезщетение за безработица от 1 октомври – от 9 на 12 лв. на ден. По разчети на правителството това ще обхване около 30 000 души средно на месец и ще струва 90 млн. лв. до края на годината. От 4 на 7 месеца се увеличава и минималният срок за получаване на обезщетение, когато човек има по-малко от 3 години трудов стаж. Тази промяна ще струва на бюджета около 2 млн. лева. Финансирането е залегнало в допълнителните средства за Държавното обществено осигуряване в актуализирания бюджет.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ