ЕС определи квота за санкци на Беларус - до 20 души от високите етажи на властта

Президентът Лукашенко може да попадне в списъка по-късно

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 28 August 2020 12:07 >
ЕС определи квота за санкци на Беларус - до 20 души от високите етажи на властта
Министрите на външните работи на страните от Европейския съюз се споразумяха да бъдат наложени санкции на до 20 високопоставени представители на беларуските власти, отговорни за изборни измами и репресии срещу демонстранти, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Президентът Александър Лукашенко вероятно също може да бъде включен в "черния списък" в някой момент.

"Имаме общо споразумение за това как да бъде структуриран списъкът и кой да бъде, в по-голяма или по-малка степен, включен в" него, каза чешкият външен министър Томаш Петържичек на срещата с колегите си от ЕС в Берлин. Той добави, че Лукашенко ще попадне в списъка, но по думите му "въпросът е дали на първия етап или на по-късен етап, ако няма напредък".

Литовският външен министър Линас Линкевичиус заяви, че Лукашенко трябва да бъде включен в списъка сега, но призна, че "по тактически причини" той може да не бъде санкциониран веднага.
Техническите подробности по законодателното оформяне на списъка няма да уточнени поне още една седмица, отбелязва АП.

Агенцията припомня, че през първите четири дни на протестите в Беларус срещу предполагаемото фалшифициране на резултатите от президентските избори на 9 август силите за сигурност са задържали близо 7000 човека, а стотици демонстранти са били ранени от гумени куршуми, шокови гранати или удари с палка. Загинаха са най-малко трима демонстранти. Само вчера на митингите в Беларус бяха задържани около 180 души.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ