ЕС не признава изборите в Беларус

Скоро предстои и да бъдат наложени санкции на отговорните за изборните измами и насилието в страната

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 19 August 2020 16:51 >
ЕС не признава изборите в Беларус
Източник: Shutterstock
ЕС не признава изборите спечелени от Александър Лукашенко.
Страните членки на Европейския съюз не признават резултата от президентските избори в Беларус, заяви днес германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от ДПА."Изборите не бяха нито честни, нито свободни и поради това резултатът от тези избори не може да бъде признат", каза Меркел на пресконференция след извънредна виртуална среща на върха на ЕС по въпроса.

Германската канцлерка, чиято страна понастоящем е ротационен председател на съюза, осъди също "жестокото насилие" срещу протестиращи в Беларус.

Масови демонстрации избухнаха в бившата съветска република преди повече от седмица, след като президентът Александър Лукашенко обяви съкрушителна победа на изборите на 9 август.

Хиляди протестиращи бяха задържани, като много от освободените твърдят, че са били малтретирани в ареста.

Междувременно председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че скоро предстои и да бъдат наложени санкции на отговорните за изборните измами и насилието в страната. „Европа обаче не може да се меси в случващото се - съдбата на Беларус трябва да се реши в страната, не в Брюксел или Москва“, добави Мишел.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ