Собственикът на "Виваком" купи телевизия и в Гърция

United Group получи регулаторно разрешение да вземе Forthnet, известен още с бранда си Nova

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 18 August 2020 13:49 >
Собственикът на "Виваком" купи телевизия и в Гърция
United Group, компанията, която придоби „Виваком“, продължава разширяването си на Балканския полуостров, придобивайки гръцкия кабелен оператор Forthnet. По информация от конгломерата, вече има разрешение от гръцкия телеком регулатор (Hellenic Telecom and Post Commission – HTPC).

По този начин, United Group стъпва в Гърция и вече присъства на осем регионални пазара, съобщи techtrends.bg. Групата вече има активи в България, Сърбия, Черна гора, Словения, Хърватска, Босна и Херцеговина, както и в Северна Македония. Компанията, заедно с PPF Group (собственикът на „Теленор“ в България и региона) се опитват да придобият заедно и T-Mobile Romania в Румъния.

Forthnet, познат с бранда Nova, е сред водещите кабелни оператори в Гърция. Тя предлага платена телевизия и домашен интернет, като при първата разполага с 457 хил. абоната, а при втората услуга – 551 хил.

По информация на techtrends.bg новият мажоритарен собственик ще поеме големите задължения на Forthnet, които са в размер на 281 млн. евро плюс 52 млн. евро облигационен заем. United Group ще плати допълнително за 36% от акциите, които вече се притежават от четири банки-кредитори. Плащанията няма да се правят накуп. Новият мажоритарен собственик има първоначално задължение да покрие половината от облигационни заем (26 млн. евро) и да покрие пълния размер на останалите задължения. Това грубо прави 307 млн. евро. На по-късен етап, United Group трябва да покрие останалата част по облигациите и да изплати на банките продадените дялове. Стойността на последните не е обявена нито публично, нито в гръцката преса.

Така само в рамките на 2020 г. United Group е на път да приключи три мащабни сделки на Балканите. По-рано през годината, групата придоби хърватската Tele2, преди седмици финализира покупката на „Виваком“, а сега и новината за Forthnet в Гърция. Сделката с българския телеком, за момента се очертава, като най-апетитната хапка, като се оценява между 1.2 и 1.3 млрд. евро.

United Group разполага с все по-силно присъствие на балканската телеком сцена. Компанията започва като кабелен оператор SBB в Сърбия, основан от местния предприемач Драган Шолак. През годините, тя разширява услугите си из по-голямата част от бивша Югославия – в Словения, Босна и Херцеговина, Черна гора и Северна Македония. В тях присъства, не само като доставчик на ТВ и интернет услуги, но и като притежава медийната група United Media. Изключение е единствено Северна Македония, където групата присъства единствено със съдържание, но все още няма оператор.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ