Значителен ръст на кибер-атаките в света заради пандемията

Преминаването към дистанционна е довело до разкриването на повече незащитени информационни пространства

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 12 August 2020 10:56 >
Значителен ръст на кибер-атаките в света заради пандемията
Източник: Shutterstock
От началото на пандемията от коронавирус броят на кибер-атаките по света се е увеличил значително. Това показват данни от проучване проведено по поръчка на дивизията на VMware Carbon Black от независимата организация Opinion Matters през март-април 2020 г. сред 3012 мениджъри в сферата на информационната сигурност.

Според данните 90% от респондентите споделят, че броят на кибератаките по света се е увеличил до безпрецедентни нива заради пандемията от COVID-19 и мерките за ограничаването ѝ. 94% потвърждават изтичане на данните от организациите; 80% наблюдават по-голяма комплексност на кибератаките; 2,17 е средният годишен брой информационни пробиви, довели до изтичане на данни.

Преминаването към дистанционна работа от вкъщи в резултат на COVID-19 е довело до разкриването на повече незащитени информационни пространства, което се явява и причина за зачестилите кибератаки, според 91% от респондентите. Заплахите за сигурността най-често се проявяват заради липсата на мултифакторна идентификация (29%). При 15.5% причината е свързана със зловреден софтуер, а при 13 % - с невъзможността за своевременни обновявания.

Едновременно с това, данните от проучването сочат драстично свиване на фишинг (кибер злонамерени посегателства) и рансъмуер (кибер атаки с цел изнудване). През октомври 2019 г. фишинг атаките са били причината за 34% от направените пробиви, а рансъмуер - 18%. Тази година се наблюдава спад до 6%. Променила се е и тактиката на киберпрестъпниците - от „където може да мине“ към незабележимо доближаване до мрежата и активиране на дълготрайна упорита атака.

Специалистите по информационна сигурност прогнозират нуждата от допълнително финансиране срещу кибер-атаки. Това потвърждават и резултатите от проучването, като 96% от респондентите планират да увеличат разходите си за информационна защита в сравнение с 90% през октомври 2019 г. и 88% през февруари 2019 г.

Допълнителен риск от кибер-атаки крие използването на различни методи и компоненти при изграждането на информационната сигурност. Тази комплексност прави защитата неефективна и тромава при реакция. „Ако до момента иновациите работят в посока идентификация и реакция срещу атака, днес вече говорим за нуждата от интегриране на защити в самата инфраструктура отвътре. Това е принципът на работа на Carbon Black на VMware. При нея сигурността се базира на т.нар. вътрешна защита на цялата система от край до край, като включва мониторинг на поведението на приложенията, потребителите и устройствата, възможност за проактивната локализация и мигновено действие при атака“, казва Венцислав Почекански, старши директор Развойна Дейност във VMware. От тази година във VMware България под негово ръководство се изгражда екип с фокус върху продукти в областта на киберсигурността.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ