Дончев: Обсъжда се вариант за оставка в края на септември

Премиер, различен от Борисов, е подмяна, смята вицепремиерът

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 06 August 2020 08:59 >
Дончев: Обсъжда се вариант за оставка в края на септември
Томислав Дончев
Оставка на правителството в края на септември е сред вариантите, които се обсъждат за излизане от политическата криза, заяви пред Нова тв вицепремиерът Томислав Дончев. Според Дончев този вариант се анализирал последните няколко дни, като при него Народното събрание ще може да приеме всички важни закони.

„Вчера премиерът каза, че подаването на оставка никога не е проблем. Исторически да припомня, че го е правил два пъти. Ние сме демократично избрани, няма никаква конституционна причина да приключваме мандата си по-рано. Но все пак обществото е разделено. А този, който го е грижа за държавата и обществото, трябва да е готов за ход назад”, коментира Дончев. Но партньорите на ГЕРБ в управлението мислели по различен начин, обяснява дилемата Дончев.

Вицепремиерът съобщи, че още днес ще се проведе коалиционен съвет.

„За нас лесен вариант няма. Ако подадем оставка, ще разочароваме хората, които ни подкрепят. Но има разделение в обществото и всеки, на когото му е мило, иска това напрежение да спадне”, коментира Дончев. Според него "и 10 човека да са на площада, щом гневът им е толкова голям, не може да бъде пренебрегван".

По повод на слуховете, че Дончев ще замести Бойко Борисов като премиер той заяви, че "премиер, различен от лидера на партията, която е първа политическа сила, е подмяна". "Не е честно", казва вицепремиерът, според когото вариант с отпуска на премиера, а друг да ръководи правителството, е несериозен.

„Има вариант – министър председателят подава оставка, завърта се ролетката и ако в рамките на този кабинет се сглоби друга конструкция, ще има кабинет, ако – не, няма да имаме”, поясни още Дончев.

Дончев отново каза, че ГЕРБ не се страхува от служебен кабинет и припомни, че партията му е победила опонентите си 3 пъти на избори, организирани от служебен кабинет.

„Всяка форма на насилие е осъдителна", коментира още вицепремиерът относно напрежението около мястото, където се проведе Националната конференция на ГЕРБ в сряда.  

„Нима някой от нас има интерес наше партийно събитие да се свързва с насилие? Дано МВР бързо да открие кои са тези момчета. За мен това са провокации”, каза вицепремиерът.

„Не сме наемали охрана за самото мероприятие. Охрана има на "София Тех Парк". Но доколкото знам те не са от тази охрана”, коментира Дончев. 
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ